Kulki serowe w przyprawach

Kulki serowe w przyprawach

Proste, smaczne i bardzo łatwe do zrobienia – takie właśnie są kulki serowe z tego przepisu. Wręcz idealnie sprawdzą się w roli przekąski dla gości na Sylwestra, Andrzejki, imieniny lub innego rodzaju imprezy. W końcu nie tylko dobrze smakują, ale też świetnie wyglądają.

Jakie przekąski podać na imprezę?

Na każdej imprezie muszą pojawić się przekąski i nie muszą być to nudne chipsy i paluszki. Poza takimi kulkami, możesz przygotować chociażby doskonałą sałatkę królewską, hummus, paszteciki z mięsem, koreczki z szynką, koreczki z tortilli. Świetnie sprawdzają się również różnego rodzaju jajka faszerowane począwszy od tych klasycznych z majonezem, a skończywszy na znacznie ciekawszych kombinacjach.

Jaki ser najlepiej nadaje się na kulki serowe?

Aby przygotować kulki serowe, masa musi być gesta, tak aby dało się ja łatwo formować. Tylko dzięki temu, kulki później zachowają kształt. Poniżej pokazałam wam przepis z mieszanki rożnych serów. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zmienić nieco ich proporcje, tak aby uzyskać trochę inny efekt smakowy.

Możesz tez przygotować kulki z twarogu, samej fety lub samego sera pleśniowego. Wówczas każda z tych wersji będzie mieć nieco inny charakter. Dobrym pomysłem będzie zaserwowanie ich wszystkich razem, tak aby goście mogli wybrac swoja ulubiona. Osobiście uważam, że tę twarogową dobrze będzie dodatkowo doprawić, ale zróbcie to wedle własnego uznania.

Jakie przyprawy wybrać na kulki serowe?

Ta szybka i kolorowa przekąska zyskuje smak i wygląd dzięki rożnego rodzaju przyprawom i ziołom. Poniżej przedstawiłam wam trzy wersje – pikantna, curry i z pietruszką. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować i wybrać inne. Bardzo dobrze sprawdzi się chociażby wędzoną papryka lub kurkumą.

Zamiast natki możesz też sięgnąć po przeróżne świeże zioła. Dobrze sprawdzą się również orzechy, sezam lub posiekane, suszone owoce np. rodzynki, morele lub żurawina.

Jak przechowywać kulki serowe?

Tę przekąskę możesz przygotować ze sporym wyprzedzeniem przed imprezą. Aby kulki dobrze wytrzymały, przechowuj je w lodówce, rozłożone na tacce i przykryte folią spożywczą. Na około godzinę przed imprezą, wyjmij je z lodówki, aby nieco podnieść ich temperaturę.

Jeżeli twoi goście jakimś cudem nie zjedzą wszystkich, możesz przechowywać je nawet do tygodnia (lub dłużej) w lodówce. Pamiętaj jedynie, aby były dobrze zapakowane i nic ich nie przyciskało. Niestety, nie nadają się do mrożenia, bo po wyjęciu z zamrażalnika całkowicie zepsuje się ich konsystencja.

kulki serowe w przyprawach
Kulki serowe w przyprawach

Przepis na kulki serowe w przyprawach

Składniki na kulki serowe w przyprawach

  • feta 100 g
  • kremowy serek kozi 100 g
  • ser z niebieską pleśnią (np. rokpol) 100 g
  • cheddar 100 g
  • natka pietruszki
  • chilli w płatkach
  • sproszkowane curry

Opcjonalnie:

  • ok. 30 oliwek

Jak zrobić kulki serowe w przyprawach

Do blendera włóż fetę, serek kozi, rozkruszony ser pleśniowy oraz starty na tarce o drobnych oczkach cheddar. Zmiksuj całość na gładką masę, przełóż do miski i odstaw do lodówki na około godzinę.

Przygotuj trzy talerzyki. Na każdy z nich wysyp jedną z przypraw: chilli, drobno posiekaną natkę pietruszki lub curry.

Zwilżonymi dłońmi formuj z masy serowej kulki o średnicy około 2-3 cm. Jeśli chcesz urozmaicić ich smak, do środka każdej z nich włóż jedną oliwkę. 1/3 kulek obtocz w natce pietruszki, 1/3 obtocz w curry, a pozostałą 1/3 obtocz w chilli.

Tak przygotowane kulki może podawać natychmiast lub schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Zobacz też inne przepisy na przekąski

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE