Węgry - Ziemniaczany paprykarz (Paprikás krumpli)

Całkiem niedawno przypominaliśmy przepis na węgierski paprykarz z pieczarek. Warto w tym miejscu wspomnieć, że węgierski paprykarz nie ma w zasadzie nic wspólnego z tym szczecińskim - jest to po prostu sos na bazie suszonej papryki. Tym razem prezentujemy przepis na paprykarz z ziemniakami, czyli ziemniaki w gęstym sosie z suszoną papryką. Miłośnikom węgierskiej kuchni polecamy również przepisy na suszone śliwki z marcepanem w cieście naleśnikowym czy palacsinty z makiem i wiśniami

Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku

Składniki (4-5 porcji):
- 5 łyżek oleju 
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku 
- 1.5 kg ziemniaków 
- 2 białe papryki
- 2 pomidory lub pół puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
- 1.5 łyżki suszonej słodkiej papryki
- opcjonalnie spora szczypta wędzonej soli
- 2 łyżeczki soli
- 750 ml wody
- sól, pieprz 

Przygotowanie:
1) W sporym garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany przekładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy przez kilka minut na średnim ogniu, aż się zeszkli. Po chwili dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek. Mieszamy i smażymy przez kolejne kilka minut. 

2) W międzyczasie ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do zeszklonej cebuli i czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i pomidory (bez skórki) oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy, dodajemy suszoną paprykę i sól (oraz wędzoną sól). Wlewamy wodę - ziemniaki powinny być zanurzone, ale nie powinny pływać w wodzie (mniej więcej 3 szklanki wody na 1.5 kg ziemniaków). Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 25 minut na średnim ogniu (nie przykrywamy), czasem mieszając. 

3) Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki są gotowe. Paprykarz przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odkładamy na bok na kilka minut. Po tym czasie sos powinien się znacznie zagęścić. 


Komentarze