Risotto z pieczarkami to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad lub gorącą kolację. Przygotowanie dania zamyka się w kilku prostych krokach i nie powinno trwać dłużej niż 30 minut. Jest to wyjątkowo aromatyczna, sycąca, pożywna i łatwa w przygotowaniu potrawa którą można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki.

 

 


200 g ryżu do risotto

300 g pieczarek

2 średnie cebule

1-1,5 litra gorącego bulionu

olej do smażenia

garść startego parmezanu lub sera grana padano

1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

czarny pieprz

sól

Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki.

Na dużą patelnie z rozgrzanym olejem wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy około 5 minut, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Do cebuli i pieczarek wsypujemy surowy ryż i podsmażamy go kilkanaście sekund, często mieszając. Po tym czasie stopniowo wlewamy po 1 chochli gorącego bulionu. Każdą kolejną porcję bulionu dodajemy po wchłonięciu całego płynu przez ryż, cały czas mieszamy. Ryż powinien gotować się około 20 minut, w razie potrzeby risotto doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Tak przygotowane risotto zdejmujemy je z ognia, dodajemy starty parmezan lub grana padano i mieszamy. Gotowe danie podajmy z posiekaną natką pietruszki.


Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.