Ciasto marchewkowe z kremem


















Ciasto marchewkowe z kremem śmietanowym to moje jedno

 z ulubionych ciast. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, 

jedynym minusem jest to, że szybko znika. Polecam,

 bo to świetny i sprawdzony przepis. 








Składniki:

  • 2 szklanki potartej marchewki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa śmietanowa
  • 1 l śmietanki 36%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:

Marchewkę obieram, ścieram na tarce, lekko odciskam z soku. Orzechy drobno siekam. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier, cukier waniliowy i ucieram na jasną, jednolitą masę. Następnie do masy wlewam olej, wsypuję mąkę, cynamon i miksuję do połączenia składników. Do ciasta dodaję  marchewkę, orzechy i delikatnie miksuję. Spód blaszki 22x34 wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję delikatnie olejem. Wylewam ciasto, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 35-40 minut. Do suchego patyczka. Ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody, studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, miksuję jeszcze przez 2 minuty. Do ubitej śmietany dodaję przestudzoną płynną żelatynę. Miksuję na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. Jeden blat ciasta wkładam do blaszki, wykładam 2/3 masy śmietanowej, wyrównuję. Przykrywam drugim blatem i wykładam resztę masy. Wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)























 

7 komentarzy :

[0].appendChild(pfBloggerJs);