Pikantna zupa po syczuańsku

Składniki:

1 filet z kurczaka

1 puszka kukurydzy

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 marchewka

kawałek pora

garść grzybów mun

1/2 papryki

1 litr bulionu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

5 łyżek sosu sojowego

1 łyżeczka curry

szczypta chili

1 łyżka sosu chili

50 g makaronu ryżowego

Przygotowanie:

Grzyby mun namoczyć. Marchewkę, pora i grzyby pokroić i wrzucić do gotującego się bulionu. Fileta z kurczaka rozdrobnić w blenderze, dodać 1 łyżkę sosu sojowego, curry, chili, wymieszać i wrzucić do bulionu, tak żeby mięso się nie skleiło. Dodać kukurydzę razem z zalewą i pokrojona w kostkę paprykę. Gotować 10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do zupy, dodać makaron ryżowy, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sos chili i gotować 5 minut. Jajko roztrzepać i cienkim strumieniem wlać do zupy. Zagotować i podawać. Smacznego 🙂

Składniki na 2 porcje

  • Pierś z kurczaka: 250g / 430 kcal
  • Kukurydza konserwowa: 220g / 158 kcal
  • Jajko: 1 sztuka / 60g / 85 kcal
  • Marchew: 100g / 41 kcal
  • Por: 100g / 61 kcal
  • Papryka zielona: 100g / 18 kcal
  • Koncentrat pomidorowy: 30g / 27 kcal
  • Makaron ryżowy: 50g / 54 kcal

874 kcal łącznie
Węglowodany: 67 g
Tłuszcze: 32 g
Białko: 68 g

437 kcal / porcja
Węglowodany: 33 g
Tłuszcze: 16 g
Białko: 34 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

2 uwagi do wpisu “Pikantna zupa po syczuańsku

Dodaj komentarz