Dziś witamy Was na słodko. Postanowiliśmy sprawdzić się w tworzeniu ciasta bez pieczenia z masą budyniową oraz krówkową, wzbogaconą orzechami oraz kokosowymi wiórkami.
Lucynowski przekładaniec
Składniki:
- 1 litr mleka
- 2 żółtka
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 200 g masła (bardzo miękkiego)
- 400 g herbatników petit beurre
- 1 puszka ok. 500 g masy krówkowej
- 150 g powideł śliwkowych
- 1 łyżka przyprawy piernikowej lub korzennej
-
60 g orzechów pekan lub włoskich
-
60 g wiórków kokosowych
-
żurawina suszona do dekoracjiśmietana 30%Wykonanie:Budyń- Odlaliśmy 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszaliśmy je (np. rózgą) z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem pudrem i wanilią.Resztę mleka zagotowaliśmy , wlaliśmy do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotowaliśmy i odstawiliśmy do wystygnięcia.Miękkie masło dokładnie ubiliśmy mikserem na puszystą masę (ok. 10 min), następnie dodawaliśmy po łyżce budyń ciągle ubijając (po 4 - 5 łyżkach dodanego budyniu dodawać go już w krótszych odstępach czasu). Do 1/3 otrzymanej masy budyniowej dodaliśmy masę krówkową i zmiksowaliśmy. Resztę 2/3 masy budyniowej odłożyliśmy. W ten sposób otrzymaliśmy 2 masy - krówkową i budyniową. Schłodzoną śmietanę ubiliśmy mikserem.Formę wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Na dnie ułożyliśmy pierwszą warstwę herbatników, na której rozsmarowałyśmy połowę otrzymanej masy krówkowej wymieszanej z drobno posiekanymi orzechami.Położyłyśmy drugą warstwę herbatników i posmarowałyśmy ją powidłami,a następnie wyłożyłyśmy połowę masy budyniowej. Dalej trzecia warstwa herbatników i rozsmarowałyśmy pozostałą masę krówkową, czwarta warstwa herbatników, na którą wylądowała pozostała masa budyniowa. Ostatnia warstwa herbatników została przykryta ubitą śmietaną, posypaną wiórkami kokosowymi oraz żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz