Wegańskie babeczki z gruszką | Mienta blog
Babeczki i muffiny

Wegańskie babeczki z gruszką

Gdy moi bliscy domagają się deseru, a ja mam ogrom obowiązków na głowie, przyrządzam babeczki ekspresowe. Nie ma to, jak domowe wypieki, a te pachnące kakao i korzennymi przyprawami smakołyki przygotowuje się w 5 minut. Potem wystarczy 25 minut w piekarniku i gotowe. Babeczki są wegańskie, więc nie potrzeba nawet jajek do ich przygotowania. Wychodzą delikatne i wilgotne, a dodatek soczystej gruszki pasuje do nich idealnie. W lecie jesienne owoce możecie zastąpić malinami, truskawkami i jagodami, a zamiast cynamonu i goździków użyć płatków róży.

weganskie babeczki z gruszka sonko 2 - Wegańskie babeczki z gruszkąweganskie babeczki z gruszka sonko 1 - Wegańskie babeczki z gruszką

9 sztuk:

  • 210 g mąki orkiszowej jasnej
  • 10 g ciemnego kakao
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0/5 łyżeczki mielonych goździków
  • 200 ml napoju owsianego Sonko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0/5 łyżeczki sody
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 1 gruszka

weganskie babeczki z gruszka sonko 4 - Wegańskie babeczki z gruszkąweganskie babeczki z gruszka sonko 3 - Wegańskie babeczki z gruszką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do połączenia w gładką masę.

Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości).

Gruszkę kroimy w plasterki i wkładamy je w środek ciasta.

Pieczemy 25 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)

 

weganskie babeczki z gruszka sonko 5 - Wegańskie babeczki z gruszką

weganskie babeczki z gruszka sonko 6 - Wegańskie babeczki z gruszką

Wpis powstał we współpracy z Sonko.

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj