Gdy moi bliscy domagają się deseru, a ja mam ogrom obowiązków na głowie, przyrządzam babeczki ekspresowe. Nie ma to, jak domowe wypieki, a te pachnące kakao i korzennymi przyprawami smakołyki przygotowuje się w 5 minut. Potem wystarczy 25 minut w piekarniku i gotowe. Babeczki są wegańskie, więc nie potrzeba nawet jajek do ich przygotowania. Wychodzą delikatne i wilgotne, a dodatek soczystej gruszki pasuje do nich idealnie. W lecie jesienne owoce możecie zastąpić malinami, truskawkami i jagodami, a zamiast cynamonu i goździków użyć płatków róży.
9 sztuk:
- 210 g mąki orkiszowej jasnej
- 10 g ciemnego kakao
- 40 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0/5 łyżeczki mielonych goździków
- 200 ml napoju owsianego Sonko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0/5 łyżeczki sody
- 90 ml oleju rzepakowego
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1 gruszka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do połączenia w gładką masę.
Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości).
Gruszkę kroimy w plasterki i wkładamy je w środek ciasta.
Pieczemy 25 minut (do suchego patyczka).
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
Brak komentarzy