wtorek, listopada 09, 2021

Bankietowa Sałatka

 

Bankietowa Sałatka

Co powiecie na drugie śniadanie do pracy, do szkoły, wystarczy spakować w pojemnik.

Smaczna, prosta w przygotowaniu i szybka sałatka a co

 najważniejsze pełna warzyw z dodatkiem bagietki.

 idealna również na imprezy.


7 porcji

20 minut czas przygotowania

Składniki:

·       1 pojedynczy filet z kurczaka

·       4 łyżki majonezu

·       4 łyżki ketchupu

·       1 sałata lodowa

·       2 pomidory

·       1 ogórek świeży

·       1 papryka czerwona

·       Bagietka

·       10 dag sera żółtego

·       1 cebula czerwona

·       Olej do smażenia

·       1 łyżka przyprawy Gyros

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą Gyros i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu studzimy i układamy na dnie naczynia.





2.Ketchup mieszamy z majonezem i połowę sosu wykładamy na mięso.




3.Następna warstwa to porwana na małe kawałki sałata lodowa.



4.Na sałacie układamy umytego, pokrojonego w pół plasterki pomidora.

5.Następnie obraną pokrojoną w piórka czerwoną cebule.



6.Umyty , pokrojony w pół plasterki ogórek.



7.Ponownie smarujemy  pozostałym sosem.

8.Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w drobne paseczki i układamy na sosie.



9.Bagietkę kroimy w kromki, kromkę na polowe i połówki na trzy części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i pieczemy 15 minut w 180°c w rozgrzanym piekarniku.







10.                  Po upieczeniu bagietkę studzimy i układamy na wierzch sałatki.



11.                  Gotowe.

12.                  Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz