Miód spadziowy — czarny miód

Miód spadziowy — czarny miód

Miód spadziowy to ciemny, czarny miód. Miody spadziowe mają charakterystyczny zapach, kojarzący się z rośliną, z której pochodzą. Najczęściej spadź występuje na jodłach, modrzewiach, świerkach, a w sprzyjających latach również na drzewach liściastych takich jak: klony czy lipy oraz na roślinach zielnych.

Miód spadziowy jako lekarstwo

Miód spadziowy jako lekarstwo używany był już w starożytności. Na początku XX wieku odkryto, że właściwości lecznicze miodu związane są z działaniem przeciwbakteryjnym. Miód spadziowy iglasty ceniony był zawsze za działanie pomagające przy chorobach związanych z układem oddechowym W tym samym jednak czasie wynaleziono antybiotyki i medycyna na długo zapomniała o miodzie jako naturalnym sposobie zwalczania drobnoustrojów. Obecnie miód powraca na należne mu miejsce.

Co to jest miód spadziowy?

Miód spadziowy powstaje z zebranych przez pszczoły wydalin mszyc i larw czyli ze spadzi, która jest gęstą, lepką cieczą. Mszyce wbite kłujką w pęd, jak żywe pompy, piją sok roślinny, a pszczoły zbierają wydalaną przez nie ciecz. Spadź występuje najczęściej na drzewach iglastych takich jak jodły, modrzewie, świerki, a także, rzadziej, na drzewach liściastych.

W szczególnych warunkach, gdy jednocześnie kwitną rośliny i występuje na nich spadź, powstają miody nektarowo – spadziowe. Może się tak dziać na malinach, lipach i wrzosach.

Jak rozpoznać miód spadziowy?

Każdy miód zawiera ziarna pyłku kwiatowego roślin, z których pochodzi. Pyłki mają pod mikroskopem swój charakterystyczny, niepowtarzalny obraz. Właśnie podczas badania pod mikroskopem kropli miodu odbywa się klasyfikacja do danej grupy. Podział miodów ze względu na pochodzenie surowca to: miody nektarowe, miody spadziowe i miody nektarowo – spadziowe.

miód

Czarny miód

Miód spadź iglasta ma ciemną barwę i stąd jego nazwa — czarny miód. Jednak jest to raczej kolor brązowy z odcieniem szarym lub zielonkawym. Czarny miód jest mało słodki, jego smak jest łagodny, lekko żywiczny, ponieważ jest to miód spadziowy iglasty. Ma charakterystyczny lekko korzenny lub żywiczny zapach, dość silny. Miód spadziowy iglasty krystalizuje w ciągu 5 – 8 tygodni. Czarny miód po krystalizacji ma często specyficzny wygląd. W sposób naturalny rozwarstwia się na część górną płynną i dolną w postaci zlepionych kryształów.

Miód spadziowy liściasty

Miód spadziowy powstający ze spadzi z drzew liściastych ma po krystalizacji barwę szarobrązową. Charakteryzuje się nieco cierpkim, ale łagodnym smakiem. Podobnie jak miód spadziowy iglasty, miód spadziowy z drzew liściastych ma specyficzny lekko korzenny zapach. Stosowany jest w terapii podczas chorób górnych dróg oddechowych, układu moczowego, dróg żółciowych oraz stawów.

Apiterapia czyli jak stosować miód spadziowy

Apiterapia obejmuje stosowanie wyrobów pszczelich: miodu, pyłku kwiatowego, propolisu, pierzgi i mleczka pszczelego. Miód bardzo korzystnie oddziałuje na organizm człowieka, ma właściwości lecznicze oraz zapobiegające niektórym schorzeniom. Miód spadziowy ma zastosowanie w różnych dolegliwościach. Czarny miód wykazuje działanie: przeciwzapalne, dezynfekujące i wykrztuśne. Miód spadziowy iglasty jest stosowany z powodzeniem w schorzeniach górnych dróg oddechowych i w stanach obniżonej odporności.

Jakie wartości odżywcze ma miód spadziowy?

Miód spadziowy, jak każdy miód, jest stężonym roztworem cukrów, głównie prostych, jak glukoza i fruktoza. Zawiera też enzymy, kwasy organiczne, sole mineralne i olejki eteryczne nadające miodom smak i zapach. Miód spadziowy iglasty charakteryzuje się wysokim stężeniem olejków eterycznych pochodzących z drzew iglastych: świerków, modrzewi czy jodeł. 

Materiał partnera


Related Posts

Pascha miód i czekolada

Pascha miód i czekolada

Najlepszym deserem wielkanocnym jest pascha. Powinniśmy jeść ją częściej, bo jest naprawdę pyszna. Jeśli znudziła Wam się wersja klasyczna, to spróbuj czekoladowej, albo miodowej. Ten przepis ma też wersję szybką i leniwą. W końcu nie co dzień jest Wielkanoc. Jeśli masz więcej czasu, robisz pełną wersję z masłem i żółtkami. Jeśli nie chce Ci się tyle ucierać i nie potrzebujesz […]

Kiwi w miodzie – jadalny prezent

Kiwi w miodzie – jadalny prezent

Taki słoiczek to idealny jadalny prezent dla siebie lub dla kogoś bliskiego. Osoba obdarowana może używać takich słodkich kawałków kiwi do dekoracji deserów i drinków, albo jako słodką przekąskę do herbaty czy kawy. Miód dobrze konserwuje, ale można też zrobić 2 mniejsze słoiczki. Lepiej nie trzymać kiwi zbyt długo, bo może sfermentować. Na szczęście jest […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *