kapusta: masło 2 łyżki, kiełbasa toruńska 1 sztuka, cebula 1 sztuka średnia, papryczka ostra 1 mała, kapusta młoda 1 sztuka średnia, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki
Ziemniaki ugotowane w nie osolonej wodzie lekko wystudzone przecisnąć przez praskę do ziemniaków (lub zmielić w maszynce do mięsa) do miski i dobrze je wystudzić.
Ziemniaki w misce wygładzić, podzielić na 4 części, jedną wyjąć na wierzch i w to miejsce wsypać mąkę pszenną z ziemniaczaną (jeśli potrzeba, to trochę dosypać samej mąki pszennej do dołka) do wypełnienia dołka, dodać jajka i szybko ręką wyrobić na gładką masę.
Blat podsypać mąką, ciasto porcjami odkrawać, lekko rękoma wałkować na rulon, spłaszczyć lekko nożem i odcinać skośne z 2 cm kopytka.
Włożyć partiami do wrzącej, osolonej wody z 1 łyżeczką masła, po wypłynięciu gotować ma średnim ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjąć na talerz.
W garnku na maśle usmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę obraną z flaka, cebulę,papryczkę ostrą.
Do kiełbaski wsypać drobno pokrojoną młodą kapustę, sól do smaku i dusić pod przykryciem z 15 minut, następnie dodać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty - bardzo smaczne, delikatne, szybkie kopytka ziemniaczane, podane z zasmażaną młoda kapustą są doskonałym posiłkiem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz