poniedziałek, 8 listopada 2021

Tarta z dynią, serkiem kremowym, szpinakiem, łososiem

Dzień dobry, dziś polecam Wam tartę ze szpinakiem, dynią i łososiem z dodatkiem serka kremowego Hochland śmietankowego, który idealnie pasuje do takich dań. Jego kremowość podkręca smak tarty. Serki Hochland uwielbiam na kanapce, ale smakują wyśmienicie także na gorąco, w daniach obiadowych. Używasz serka kremowego do swoich potraw? Pochwalcie się jakie dania z nim robicie?  


Składniki:
- ok. 200 g mrożonego szpinaku,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni,
- 1/2 pora, 
- ok. 200 g łososia,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- ser kremowy Hochland śmietankowy (całe opakowanie 200g)

Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła+ odrobina do posmarowania blaszki,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 1-2 łyżki śmietany 18%.
Sos:
- 2 jajka,
- ok. 1/2 litra mleka,
- ok. 300 ml śmietanki 30%,
- 50 g masła,
- 5 łyżek mąki,
- przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto. Dno formy na tartę smarujemy masłem. Wykładamy ciasto na dno i na brzegi. Gdy zostanie nam ciasta wycinamy listki jesienne. Spód i boki tarty nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. podpiekamy ok. 20 min. do zarumienia w 180°C. Listki pieczemy na papierze do pieczenia ok 10 min do zarumienienia. 

Sos:
Na małym ogniu w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy przez około 1 - 2 min. Wlewamy stopniowo mleko, dokładnie mieszając. Dodajemy serek kremowy Hochland śmietankowy.  Na koniec dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, po lekkim ostudzeniu mieszamy z roztrzepanymi jajkami.

Pora kroimy w półksiężyce, dusimy na odrobinie masła klarowanego, solimy i pieprzymy. Dodajemy dynię i szpinak. Dusimy ok 10 min. Nadmiar wody wylewamy. Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia. Dusimy do ścięcia łososia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy wszystko z sosem, wylewamy na podpieczony spód tarty. Na wierzch tarty, lekko wciskajmy pomidorki przekrojone na pół. Wkładamy do piekarnika na ok. 35 min. Wyjmujemy czekamy do ostudzenia. Tarta dobrze smakuje także na zimno :)

Post powstał we współpracy z marką Hochland https://kremowe.hochland.pl/ @hochland_pl #hochland #tojestpyszne #gotujzhochland












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari