Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Sałatka ze szparagów i parmezanu

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sałatka ze szparagów i parmezanu.

Sałatka ze szparagów i parmezanu


     Składniki:
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 3/4 szklanki pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych
  • 1 szklanka szparagów oczyszczonych ze stwardniałych części
  • 1/2 szklanki oliwek kalamata bez pestek, pokrojonych na mniejsze części
  • 1/2 szklanki namoczonych wcześniej i z grubsza pokrojonych pestek dyni
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • ziarna sezamu do posypania sałatki
Sos do sałatki:
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • około 2 łyżeczki cukru ( do smaku)
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i mielony pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu starannie wymieszać

Przepis na sałatkę ze szparagami :


Krok 1.
  • Szparagi zblanszować kilka minut we wrzątku, aż będą al' dente, następnie włożyć je na chwilę do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, osączyć z wody.
Krok 2
  • Mieszankę sałat rozłożyć na 4 talerzach, na nich ułożyć szparagi, pomidory, cebulę, plasterki czosnku, oliwki i pestki dyni.
  • Sałatki posypać sezamem i tartym parmezanem.
  • Przygotowanym sosem polać wszystkie sałatki, udekorować świeżymi ziołami np. tymiankiem.
Mam nadzieję, że przepis na sałatkę ze szparagami spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)


Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na sałatki, które mogą Ci się spodobać :


www.e-ksiazkakucharska.pl
Sałatka ze szparagów .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger