sobota, 6 listopada 2021

Pieczone warzywa z kurczakiem i dipem jogurtowym

 

Pieczone warzywa z kurczakiem i podawane z dipem jogurtowym są idealną propozycja na jesienny lub zimowy obiad. Potrawa jest sycąca, przyjemnie rozgrzewa i śmiało można powiedzieć, że jest nie tylko zdrowa, ale również fit. Warzywa bez skrobi zawsze powinny być podstawą naszej diety. Równie ważne jest białko, zaś na samym końcu naturalne tłuszcze. W tej potrawie mamy całe mnóstwo warzyw, białko z piersi z kurczaka i zdrowe tłuszcze i białko z jogurtu naturalnego. Do przygotowania potrawy można również wykorzystać np. skyr zamiast jogurtu, bo nie zawiera on tłuszczu, tylko białko.




SKŁADNIKI

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1 kg mieszanej marchewki (u mnie tradycyjna czerwona, biała, czarna, pomarańczowa)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 500 g ugotowanych buraków
  • olej rzepakowy
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • duży pęczek koperku
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie, chili



WYKONANIE


Marchewki ostrugać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i cebulę przełożyć do głębokiej patelni, polać dwoma łyżkami oleju rzepakowego i włączyć palnik. Smażyć przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do smażonym warzyw, wlać 1/3 szklanki wody i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi i łyżeczką słodkiej papryki. Nałożyć pokrywę i dusić do miękkości.


Buraki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do osobnej patelni, polać łyżką oleju rzepakowego, posypać tymiankiem i doprawić solą i pieprzem. Włączyć palnik i podsmażyć buraki przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu.


Do garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać oliwę z oliwek, posiekany koperek i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i chili. Dobrze wymieszać.


Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć na osobną patelnię. Polać 2 łyżkami oleju rzepakowego i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i ostrą papryką. Mięso smażyć na średnim ogniu z obu stron, tak aby nie było surowe.


Na talerze najpierw nałożyć sos jogurtowy rozsmarowując go. Następnie nakładać na zmianę warzywa, buraki i mięso. Wierzch potrawy posypać posiekanym koperkiem. Podawać od razu, tak aby potrawa była ciepła.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz