Chlebek bananowy (ewentualnie muffinki bananowe) to jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie przejrzałych bananów. Jest genialny świetnie sprawdzi się jako coś słodkiego do kawy czy słodka przekąska do lunchboxa. Na blogu mam już przepis na chlebek bananowy, ale bezglutenowy, na mące ryżowej. Również jest doskonały – pyszny, kruchy, a zarazem lekko wilgotny.
Wersja chlebka bananowego z przepisu poniżej jest powiedzmy zwyczajna, czyli bez dodatków, z jednym rodzajem mąki (orkiszowa), ale za to ekspresowa. Masa na ciasto robi się w jeden tylko moment! Ale ja z tym chlebkiem uwielbiam stale kombinować – zmieniam mąki, etapy i sposób przygotowania, czasem dorzucę żurawinę czy posiekane orzechy lub kropelki czekoladowe. Naprawdę jest tutaj ogrom możliwości!
PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY – EKSPRESOWY
Składniki na chlebek bananowy:
3-4 bardzo dojrzałe banany + 1 łyżka soku z cytryny
1 jajko rozmiar L
0,5 szkl. brązowego cukru
0,33 szkl. roztopionego masła
1,5 szkl. mąki orkiszowej
1 płaska łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki sody
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Banany obierz ze skórki, pokrój lub połam na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do miski lub kielicha blendera. Do bananów wbij jajko, dodaj cukier, cynamon oraz rozpuszczone, przestudzone masło i zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, po czym ponownie zblenduj całość. Na koniec masę przelej do keksówki (dolne wymiary mojej to 25x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu możesz ułożyć skropione sokiem z cytryny połówki jeszcze jednego banana (ja nie miałam). Chlebek bananowy piecz około godzinę w 180 stopniach do suchego patyczka. Ja swój chlebek sprawdzam patyczkiem po 50 minutach i zazwyczaj zostawiam do równej godziny, ale kontroluj u siebie – co piekarnik to inaczej czas trzeba liczyć.

2 komentarze
Ja zawsze kładę na wierzch 2 połówki banana. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Pozdrawiam serdecznie.
Jak mam to też, bo podoba mi się efekt po upieczeniu
pozdrawiam 