Dzisiaj dosyć nietypowo, a mianowicie ciasto z kremem herbacianym. Testowałem go już parę razy i jestem zaskoczony jego smakiem, jest delikatny, aromatyczny, ale w całym cieście nie przeważa jego smak. Z resztą składników komponuje się idealnie.
Składniki i przepis na spód herbatnikowy z czekoladą:
- 500g herbatników kakaowych
- duża puszka mleczka skondensowanego słodzonego
- 100g mlecznej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
- 70ml mleka 3.2%
Zaczynamy od przygotowania kajmaku. Gotujemy mleczko skondensowane przez około 4 godziny, po tym czasie studzimy. (Można skorzystać z gotowego kajmaku, ale taki jest dużo smaczniejszy)
Herbatniki układamy na dno blachy o wymiarach 35×25, następnie wykładamy całą puszkę kajmaku i rozsmarowujemy dokładnie. Wykładamy kolejną warstwę herbatników. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie chwilę studzimy. Polewamy nią nasze herbatniki i wstawiamy ciasto do lodówki na czas przygotowania kremu.
Składniki i przepis na krem herbaciany:
- 1l śmietanki 30%
- 500g serka mascarpone
- 8 łyżeczek prawdziwej herbaty czarnej z herbaciarni (u mnie mieszanka o smaku hibiskusu, pomarańczy)
- 6-9 łyżek cukru pudru (dodajemy do smaku)
- 10g żelatyny + 50ml zimnej wody
300g śmietanki zagotowujemy i dodajemy do niej naszą herbatę. Szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 1-2 godziny, aby oddała swój cały smak i aromat. Po tym czasie żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Do misy miksera dodajemy infuzję z herbaty, musimy przetrzeć ją przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Następnie dodajemy pozostałą ilość śmietanki, mascarpone i cukier puder. Wszystko razem ubijamy na 3/4. Żelatynę podgrzewamy i dodajemy do niej parę łyżek ubitego kremu, aby ją zahartować. Dodajemy do kremu i szybko mieszamy. Wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Składniki i przepis na galaretkę:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- Brzoskwinie w puszce
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę. Galaretki zalewamy 700ml wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, na wierzch ciasta dodajemy pokrojone brzoskwinie i zalewamy galaretką.