Ciasto z kremem herbacianym i brzoskwiniami
Bez pieczenia Ciasta z kremem

Ciasto z kremem herbacianym i brzoskwiniami

Dzisiaj dosyć nietypowo, a mianowicie ciasto z kremem herbacianym. Testowałem go już parę razy i jestem zaskoczony jego smakiem, jest delikatny, aromatyczny, ale w całym cieście nie przeważa jego smak. Z resztą składników komponuje się idealnie.

Składniki i przepis na spód herbatnikowy z czekoladą:

  • 500g herbatników kakaowych
  • duża puszka mleczka skondensowanego słodzonego
  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 70ml mleka 3.2%

Zaczynamy od przygotowania kajmaku. Gotujemy mleczko skondensowane przez około 4 godziny, po tym czasie studzimy. (Można skorzystać z gotowego kajmaku, ale taki jest dużo smaczniejszy)
Herbatniki układamy na dno blachy o wymiarach 35×25, następnie wykładamy całą puszkę kajmaku i rozsmarowujemy dokładnie. Wykładamy kolejną warstwę herbatników. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie chwilę studzimy. Polewamy nią nasze herbatniki i wstawiamy ciasto do lodówki na czas przygotowania kremu.

 

Składniki i przepis na krem herbaciany:

  • 1l śmietanki 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 8 łyżeczek prawdziwej herbaty czarnej z herbaciarni (u mnie mieszanka o smaku hibiskusu, pomarańczy)
  • 6-9 łyżek cukru pudru (dodajemy do smaku)
  • 10g żelatyny + 50ml zimnej wody

300g śmietanki zagotowujemy i dodajemy do niej naszą herbatę. Szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 1-2 godziny, aby oddała swój cały smak i aromat. Po tym czasie żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Do misy miksera dodajemy infuzję z herbaty, musimy przetrzeć ją przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Następnie dodajemy pozostałą ilość śmietanki, mascarpone i cukier puder. Wszystko razem ubijamy na 3/4. Żelatynę podgrzewamy i dodajemy do niej parę łyżek ubitego kremu, aby ją zahartować. Dodajemy do kremu i szybko mieszamy. Wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

Składniki i przepis na galaretkę:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Brzoskwinie w puszce

Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.  Galaretki zalewamy 700ml wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, na wierzch ciasta dodajemy pokrojone brzoskwinie i zalewamy galaretką.

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *