Soczyste kąski z kurczaka
Soczyste i bardzo smaczne kąski z kurczaka w paprykowo-czosnkowej panierce to prosty pomysł na domowy fast food. Łatwe do przygotowania danie obiadowe lub imprezowa przekąska, którą pokochają zarówno dzieci jak i dorośli.
Kąski z kurczaka doskonale smakują w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu. Ich ogromną zaletą jest to, że są szybkie w wykonaniu i nie trzeba poświęcić im wiele czasu. W dodatku znikają z talerza w tempie ekspresowym! Zapraszam serdecznie to wypróbowania przepisu na te pyszności.
KĄSKI Z KURCZAKA – PRZEPIS
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka (ok. 500g)
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
1. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Lekko rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa.
2. W misce umieścić jogurt, żółtka, mąkę ziemniaczaną, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać tworząc marynatę.
3. W przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć kotleciki.
4. Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.