Ciasta Mak

Ciasto z białym makiem

4 listopada 2021
Ciasto z białym makiem

Ciasto z białym makiem

Przepis na wilgotne ciasto z białym makiem i jabłkami. Proste ciasto z białym makiem to doskonała alternatywa do rogalików drożdżowych z białym makiem. Ten łatwy i szybki przepis na makowiec na ciemnym spodzie sprawdzi się o każdej porze roku, nie tylko teraz. Zamiast maku białego można też wykorzystać mak niebieski.   Staram się aby moje wypieki były nie tylko smaczne, ale też łatwe w wykonaniu. Makowiec na lanym cieście taki właśnie jest. Chcesz zrobić szybki, wilgotny makowiec, zrób ciasto z białym makiem. Możesz zrobić ciasto z białym makiem z puszki lub samemu przygotować masę makową.

Przepis na ciasto z białym makiem 

Biały mak  jest w smaku delikatniejszy niż mak niebieski, ale tak samo nadaje się do wszystkich słodkich wypieków. Można zrobić ciasto drożdżowe z białym makiem, roladę, ucierane ciasto, makowiec zawijany, ` oraz najszybciej ciasto francuskie z białym makiem. Jednak najpopularniejsze są rogaliki drożdżowe z białym makiem, ale co gdy ktoś nie ma czasu lub zdolności manualnych? Dlatego proponuję proste ciasto z białym makiem. Ciasto z makiem z puszki czy makiem mielonym? Wybór należy do Ciebie.

Rogale i gęsina

Święty Marcin, rogale z białym makiem i gęsina świąteczny zestaw. 11 listopada Święto Niepodległości, ludność polska celebruje ten dzień także kulinarnie. Historia mówi, że gęsina była kiedyś  z okazji święta dla bogatych, dla biednych były rogale. To tylko jedna z legend o Świętym Marcinie, a jest ich więcej. Biały mak i gęsina, tej drugiej nie lubię, a więc stawiam na mak. Jak zrobić szybkie, łatwe ciasto z białym makiem?

 

Zapraszam na przepis 🙂

 

 

Ciasto z białym makiem

 

 

 

 

Ciasto z białym makiem przepis 

Ciasto

mąka pszenna  około 1,5 szklanki

jajka 2 sztuki

cukier 1/3 szklanki

olej 1/2 szklanki

mleko 1/2 szklanki

sok z cytryny 1 łyżeczka

soda 1 łyżeczka

kakao 1 łyżka z brzuszkiem

Masa makowa

biały mak  mielony 100 g

masło 1 łyżka

mleko 1/2 szklanki

jabłka 2 sztuki

miód lub cukier do smaku

manna 3  łyżki

jajka 2 sztuki

bakalie 1/2 szklanki

 

 

Ciasto z białym makiem

 

 

 

Jak zrobić ciasto z białym makiem

 

Szklanka standard 250 ml, forma tortownica 22 – 24 cm lub zbliżony wymiar. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Jeżeli nie masz mielonego maku możesz suchy mak zmielić w młynku lub zblendować.

 

Mleko z masłem zagotuj, dodaj mak i wolno gotuj ciągle mieszając  aby się nie przypalił. Jeżeli mak szybko wchłonie mleko dodaj jeszcze odrobinę. Nie gotuj dłużej niż 5 minut.

 

Zdejmij z ognia, dodaj bakalie, takie jakie lubisz. U mnie to była żurawina, siekane orzechy, migdały i suszone pokrojone śliwki. Wymieszaj z masą makową. Dopraw do smaku miodem lub cukrem. Na koniec dodaj starte na tarce ( grube pazurki ) jabłka, mannę i jajka, dokładnie całość wymieszaj.

 

 

 

 

Do szklanki wsyp łyżkę kakao, do pełna uzupełnij mąką. Mąkę z kakao i sodą przesiej razem. Jeżeli chcesz zrobić jasne ciasto, pomiń kakao a mąki daj pełne 1, 5 szklanki.

 

Mokre składniki na ciasto wrzuć do miski, dodaj cukier, jajka i mieszaj aż powstanie jednolita masa.  Dodaj na 3 tury mąkę do mokrych składników. Mieszaj bardzo krótko aby tylko się mąka wchłonęła.

 

Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.

 

 

 

 

Wylej ciasto do formy.  Następnie łyżką nakładaj nieregularne ( raz mniej, raz więcej) kleksy maku. Układaj tak, aby pomiędzy makiem były małe przerwy, aby ciasto mogło wyrosnąć.

 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni ( półka niżej niż środek, góra – dół) podkręć  temperaturę  do 180 stopni.  Piecz około 45 – 50 minut lub do suchego patyczka.

 

Wystaw  ciasto z piekarnika, gdy forma lekko ostygnie  wyjmij ciasto aby się nie odparowało. Zimnie możesz udekorować lukrem, polewą lub posypać pudrem.

 

Wejdź i zobacz: kluski z makiemmasa  z mielonego maku  jak zrobić 

 

Smacznego 😊

 

 

Ciasto z białym makiem

Zobacz również

4 komentarze

  • Królowa Karo 7 listopada 2021 at 11:47

    Jeśli chodzi o biały mak, to znam go tylko z rogali marcińskich. Tym chętniej spróbuję tego ciasta.

    • Ela Dziurkowska 17 listopada 2021 at 15:04

      Jest mało popularny, ponieważ my lubimy wyrazisty smak, a mak biały nie ma takiego jak mak niebieski.

  • Jola 2 lutego 2022 at 17:57

    Dzien dobry, jak zrobić to ciasto z gotowym makiem z puszki?

    • Ela Dziurkowska 2 lutego 2022 at 18:16

      Dzień dobry
      Pani Jolu, pomija Pani mleko i mak. Dodaje całą resztę do masy makowej, dosładza ewentualnie jak mało słodkie i dodaje bakalii jeśli jest mało. Tu na stronie jest też inne ciasto z makiem, nazywa się ciasto z makiem na oleju, można sobie zerknąć.

    Zostaw komentarz