Piersi kurczaka faszerowane oliwkami

M&B
Piersi kurczaka faszerowane oliwkami

Pomysł na nadzianie mięsa kurczaka oliwkami, suszonymi pomidorami oraz serem typu feta pojawił się w naszych głowach już rok temu. Wtedy podeszliśmy ambitnie do tematu i nadzialiśmy całego wytrybowanego kurczaka. Pracochłonne usuwanie kości okazało się i tak łatwiejsze niż obrazowe opisanie tego procesu i zrezygnowaliśmy z opublikowania przepisu. W tym roku powróciliśmy do pomysłu na to danie i zrobiliśmy piersi kurczaka faszerowane oliwkami, które są zdecydowanie łatwiejsze i szybsze do przygotowania.

Piersi kurczaka faszerowane oliwkami – składniki




Wykonanie

Czarne i zielone oliwki oraz suszone pomidory i ser feta przełożyć do malaksera, drobno zblendować.

W piersiach z kurczaka ostrym nożem zrobić głębokie nacięcie, zaczynając od grubszej strony. Łyżeczką nakładać w nie farsz, wciskając go w głąb mięsa. Otwory po nacięciu spiąć wykałaczkami.

Piersi z wierzchu oprószyć solą, pieprzem oraz czerwoną papryką, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 40 minut.

Piersi kurczaka faszerowane oliwkami i suszonymi pomidorami podawać z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz lekką surówką.




Piersi kurczaka faszerowane oliwkami

Piersi kurczaka faszerowane oliwkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Piersi kurczaka faszerowane oliwkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis