poniedziałek, 1 listopada 2021

Zupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka

Zupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka
Zupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Iskrzynia, gmina Korczyna, powiat krośnieński

Zupa gulaszowa to ukłon w stronę kuchni galicyjskiej, w której chętnie łączono mięso wołowe, paprykę i pomidory. Jednak zupa Koła Gospodyń Wiejskich z Iskrzyni wzbogacona jest w sposób charakterystyczny dla kuchni polskiej – zagęszcza się ją śmietaną z mąką oraz kluskami z lanego ciasta. W efekcie możemy się cieszyć zupą aromatami kojarzącą się z kuchnią węgierską czy austriacką, która jednocześnie doprawiona jest łagodnie, na sposób polski.

Przepis KGW Iskrzynia pochodzi z publikacji pt. „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.


Zupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka
Zupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka

Składniki na duży garnek:

  • 700-800 g wołowiny
  • 3 l wody
  • 2 cebule
  • 1 czerwona, świeża papryka
  • 1 kalarepa
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 łyżki siekanej pietruszki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 10 łyżek oleju

Mięso myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 5 łyżkach oleju na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Kiedy mięso zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, seler i kalarepę, doprawiamy solą. Paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, po czym również dodajemy ją do zupy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na 3 łyżkach oleju i dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy razem chwilę i dodajemy do zupy. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki pszennej i odrobiną wody, po czym zagęszczamy zupę. Na koniec z jajka i pozostałej mąki robimy lane ciasto, które łyżką nakładamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy przez pięć minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki.


Zupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka
Zupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.