października 29, 2021

Selen

Fakt, że selen jest pierwiastkiem niezbędnym dla wzmocnienia naszej odporności, jest raczej mało znany. A zdecydowanie warto o tym wiedzieć. Selen nie tylko wzmacnia nasz układ odpornościowy, ale jest też silnym antyoksydantem, wspiera pracę tarczycy i mięśni, a także płodność.



Źródła selenu

Selen możemy znaleźć w produktach pochodzenia zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. Odpowiednio skomponowana dieta pozwoli nam pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek, warto więc zadbać o to, żeby w naszym jadłospisie pojawiały się takie produkty, jak:

  • orzechy brazylijskie,
  • orzechy nerkowca,
  • owoce morza (np. ośmiornice, ostrygi, kalmary, małże),
  • łosoś,
  • sardynki,
  • tuńczyk,
  • białe pieczarki,
  • jajka,
  • indyk,
  • wołowina.


Znaczenie selenu

Selen jest pierwiastkiem niezbędnym naszemu organizmowi - wchodzi w skład tzw. selenoprotein, czyli grupy białek pełniących rolę przeciwutleniaczy. Jego obecność jest niezbędna dla szeroko pojętego działania przeciwstarzeniowego oraz prawidłowej regeneracji komórek.

Selen niezbędny jest także w syntezie hormonów tarczycy. 
Odgrywa istotną rolę w profilaktyce nowotworów, tworzeniu przeciwciał, prawidłowej spermatogenezie (tworzeniu plemników) czy prawidłowej budowie włosów i paznokci.

Niedobór selenu

Niedobór selenu związany jest z brakiem podaży tego pierwiastka w diecie. Może objawiać się zmniejszeniem przewodnictwa nerwowo-mięśniowego, osłabieniem, anemią, problemami z płodnością czy łamliwością włosów i paznokci.

Zapotrzebowanie na selen

Selen jest zaliczany do grupy mikroskładników, co znaczy, że nasze zapotrzebowanie na niego jest relatywnie małe. U dorosłych wynosi ono ok. 60-70µg, a u dzieci powyżej 1. roku życia zaczyna się od 20µg.

Nadmiar selenu

Choć jednak selen jest nam niezbędny, to jego nadmiar będzie nam szkodził. Objawy przedawkowania tego pierwiastka nie są zbyt charakterystyczne, zalicza się do nich zaburzenia żołądkowo-jelitowe, przewlekłe zmęczenie, zaburzenia neurologiczne, łamliwość i kruchość włosów i paznokci, przebarwienia zębów i paznokci, metaliczny posmak w ustach czy "czosnkowy" zapach oddechu i wydzielanego potu, a nawet depresję.

Odpowiednio zbilansowana dieta bez problemu pokryje nasze zapotrzebowanie na selen - w końcu jest ono niewielkie. Mimo to brak lub niewielka ilość produktów będących źródłem tego pierwiastka może doprowadzić do niedoborów. Zanim jednak zdecydujecie się na suplementację pamiętajcie, aby najpierw sprawdzić jego poziom we krwi i skonsultować się z lekarzem, aby uniknąć potencjalnego szkodliwego nadmiaru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger