czwartek, 28 października 2021

Zapiekanka Gratin z jesiennych warzyw

 Pyszne kolorowe jesienne warzywa zapieczone w sosie śmietanowym i serem. Wspaniały dodatek do dań lub jako samodzielne danie.

Ziemniaki 2 duże około 200 gramów
Marchewka 2 duże 150 gramów
Cukinia 1 średnia 200 gramów
Ugotowane buraki 3 średnia 300 gramów
Dynia  250 gramów
Słodka śmietanka 30 % 300 ml
2 jajka
żółty ser 100-150 gramów

Ziemniaki, marchewkę, buraki oraz dynię kroimy na cienkie plasterki Można zetrzeć na mandolinie do szatkowania kapusty.
Cukinię kroimy w nieco grubsze plastry.


Foremkę keksówkę o wymiarach około 25/12 cm smarujemy dokładnie masłem i układamy warzywa warstwami.
Na dnie układamy  pierwszą warstwę  buraków.
Kolejna warstwa to marchewka i dynia.
Następna to cukinia i ostatnia warstwa z ziemniaków.
Każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem.
Śmietankę mieszamy na jednolitą masę z jajkami i zalewamy równomiernie warzywa.

 Przykrywamy szczelnie np folią aluminiową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 1 godzinę.
Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy przykrycie i posypujemy obficie tartym żółtym serem.
Pieczemy kolejne 15-20 minut aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.
Aby zapiekanka się lepiej kroiła odstawiamy na 30 minut przed podaniem.
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz