Kasza gryczana z sosem borowikowym | Mienta blog
Kasze

Kasza gryczana z sosem borowikowym

Moje ulubione jesiennie zapachy w kuchni to nie tylko szarlotka i korzenne przyprawy, ale również niesamowicie aromatyczne świeże grzyby, najlepiej samodzielnie zbierane w lesie. Nie wyobrażam, sobie tej pory roku bez przygotowania sosu grzybowego. To tak prosta potrawa, a jej głęboki smak chciałoby się zatrzymać na dłużej. Sos z borowików podałam z kaszą gryczaną i Wam też polecam, bo to naprawdę zgrane połączenie.

kasza gryczana z sosem borowikowym 2 - Kasza gryczana z sosem borowikowymkasza gryczana z sosem borowikowym 3 - Kasza gryczana z sosem borowikowym

4 porcje:

  • 200 g kaszy gryczanej Sonko

Sos:

  • 200 g borowików
  • 1 duża cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz

kasza gryczana z sosem borowikowym 4 - Kasza gryczana z sosem borowikowymkasza gryczana z sosem borowikowym 7 - Kasza gryczana z sosem borowikowym

Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na oleju.

Dodajemy oczyszczone grzyby i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną.

Zalewamy bulionem i dusimy, aż zredukuje się o połowę. Dodajemy śmietanę,  doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i na małym ogniu dusimy około 5 minut.

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Ugotowaną podajemy z sosem i dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego :)

kasza gryczana z sosem borowikowym 5 - Kasza gryczana z sosem borowikowymkasza gryczana z sosem borowikowym 6 - Kasza gryczana z sosem borowikowym

Wpis powstał we współpracy z Sonko.

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj