Moje ulubione jesiennie zapachy w kuchni to nie tylko szarlotka i korzenne przyprawy, ale również niesamowicie aromatyczne świeże grzyby, najlepiej samodzielnie zbierane w lesie. Nie wyobrażam, sobie tej pory roku bez przygotowania sosu grzybowego. To tak prosta potrawa, a jej głęboki smak chciałoby się zatrzymać na dłużej. Sos z borowików podałam z kaszą gryczaną i Wam też polecam, bo to naprawdę zgrane połączenie.
4 porcje:
- 200 g kaszy gryczanej Sonko
Sos:
- 200 g borowików
- 1 duża cebuli
- 2 łyżki oleju
- 250 ml bulionu warzywnego lub grzybowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz
Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na oleju.
Dodajemy oczyszczone grzyby i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną.
Zalewamy bulionem i dusimy, aż zredukuje się o połowę. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i na małym ogniu dusimy około 5 minut.
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Ugotowaną podajemy z sosem i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
Brak komentarzy