Szukaj na tym blogu

Ciasto cynamonowe - Jelita na Halloween

 


Składniki na ciasto  20x30:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
Składniki na lukier:
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • czerwony barwnik
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
Sposób wykonania:
  1. W miseczce drożdże połączyć z 1 łyżka cukru, ciepłe mleko. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, rozczyn, rozpuszczone masło, jajko, sól i wyrobić ciasto.
  3. Gotowe ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  4. Nadzienie: masło rozpuścić i połączyć z cukrem i cynamonem.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować w prostokąt ( nie jest zalecane równo). Wierzch posmarować obficie nadzieniem i zwinąć w rulon.
  6. Blachę ciasta wysmarować masłem i ułożyć ciasto na kształt przypominający jelita ludzkie w ciele.
  7. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
  8. Lukier: Do jogurtu dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Połączyć z cukrem pudrem.
  9. Po wystudzeniu ciasta wierzch posmarować lukrem.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger