Ciasto cynamonowe - Jelita na Halloween
Składniki na ciasto 20x30:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
Składniki na lukier:
- 3/4 szkl. cukru pudru
- czerwony barwnik
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób wykonania:
- W miseczce drożdże połączyć z 1 łyżka cukru, ciepłe mleko. Odstawić do wyrośnięcia.
- Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, rozczyn, rozpuszczone masło, jajko, sól i wyrobić ciasto.
- Gotowe ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Nadzienie: masło rozpuścić i połączyć z cukrem i cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować w prostokąt ( nie jest zalecane równo). Wierzch posmarować obficie nadzieniem i zwinąć w rulon.
- Blachę ciasta wysmarować masłem i ułożyć ciasto na kształt przypominający jelita ludzkie w ciele.
- Piec około 30 minut w 180 stopniach.
- Lukier: Do jogurtu dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Połączyć z cukrem pudrem.
- Po wystudzeniu ciasta wierzch posmarować lukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz