Brownie – zdrowe, smaczne i do tego fit

Brownie może być zdrowe, smaczne i do tego fit.

 

 

Brownie – och, to słowo zawiera w sobie to co kochamy, czekoladę, miękkość, kremowość,  rozpływający się smak na języku. I to wszystko może być fit.

Tak, tak uwierz mi to wykonalne.

 

Trzeba tylko zrobić odpowiednie zakupy, zmienić myślenie, że w cieście musi być cukier, mąka.

A to nieprawda, bo wystarczy czerwona fasola w puszce : ) Czerwona fasola robi za podstawę tego ciasta, nie czuć jej w smaku, a za to Ty możesz je jeść. Słodkość zapewniają daktyle, czekolada wiadomo mówi sama za siebie.

Brownie

  • 2 puszki czerwonej fasoli 
  • 8 daktyli
  • 2 kostki czekolady 95%
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Piekarnik rozgrzej do 180 C .

Fasolę z puszki przełóż na sitko, dokładnie wypłucz i przełóż do blendera, dodaj połamaną czekoladę, daktyle ( możesz pokroić ) i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zblenduj na jednolitą masę.

Foremkę ( u mnie szklana ) wyłóż papierem do pieczenia, wylej do niej ciasto. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Po tym czasie je wyjmij, u mnie było widać że nie jest do końca upieczone, ale po chwili zastygł, a środek był pyszny i miękki jak winno być w brownie.

 

Może je zjeść samo, albo np z jogurtem, owocami.. tu wybór należy do Ciebie.