poniedziałek, października 25, 2021

Budyniowiec Księżniczki Elsy

 

Budyniowiec Księżniczki Elsy



Delikatne ciasto bez pieczenia, które wykonasz w szybki, łatwy sposób. Ciasto składa się z dwóch pysznych mas, jedna to budyniowa z dodatkiem orzechów, druga to masa kakaowa. Masy przykryte naszym ulubionym popcornem i mleczną czekoladą a to wszystko na spodzie z herbatników. Czy dasz się skusić.



Forma 24 cm x 24 cm

25 porcji

Składniki na masę budyniową:

·              3 ½ szk. mleka

·              6 łyżek cukru

·              2 opakowania budyniu śmietankowego

·              100 g orzechów włoskich

·              250 g margaryny

Składniki na masę kakaową:

·                  250 g mascarpone

·                  660 ml śmietany 30%

·                  ½ szk. cukru pudru

·                  4 łyżki kakao

·                  1 szk. mleka w proszku

Składniki na polewę:

·       1 czekolada mleczna

·       ½ szk. śmietany 30%

Składniki dodatkowe:

·       100 g herbatników kakaowych

·       100 g margaryny

·       10 g popcornu

Sposób przygotowania:

1.   Herbatniki kruszę, 100 g margaryny rozpuszczam, następnie łączę z ciastkami i układam na dnie formy.



2.   Trzy szklanki mleka gotuję, w połowie szklanki mleka rozpuszczam cukier i budyń, następnie wlewam do gotującego mleka i mieszam rytmicznie żeby nie powstały grudki. Po ugotowaniu budyń studzę. Kostkę margaryny miksuję mikserem, dodaję stopniowo budyń. Masę budyniową łączę z pokruszonymi orzechami i wykładam na pokruszone ciastka.








3.   Śmietany miksuję z mascarpone, cukrem pudrem, mlekiem w proszku oraz kakałem. Masę wykładam na masę budyniową.






4.   Układam na masie kakaowej popcorn.



5.   Czekoladę oraz ½ szk. śmietany rozpuszczam, studzę i polewam wiech ciasta.




6.   Chłodzę w lodówce dwie godziny.

7.   Gotowe.

8.   Smacznego.





1 komentarz: