Sałatka z makaronem ryżowym (orzo) 2

Sałatka z makaronem orzo to taki kompromis gdy nie możemy się zdecydować czy wolimy sałatkę z ryżem, czy makaronem. Ok, to żart 🙂

Makaron orzo fantastycznie nadaje się do sałatek, bo jest dosyć drobny. Tym razem zdecydowałam się na sałatkę bez majonezu, za to z winegretem. Wyszła smaczna, choć przyznać muszę, że ja najbardziej jednak lubię te majonezowe i troszkę mi go brakowało. Pewnie następnym razem przygotowując ją, zrezygnuje z sosu na rzecz majonezu właśnie;)

Składniki:

  • 200 g makaronu orzo
  • 200 g szynki wieprzowej lub drobiowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 słoika papryki konserwowej
  • 3-4 ogórki kiszone

Sos winegret:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, cukier

Makaron gotujemy na al dente. Odcedzamy.

Kukurydzę osączamy na sicie.

Czerwoną fasolę przelewamy zimną wodą, odstawiamy na sicie do osączenia.

Obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę.

Paprykę konserwową kroimy w kostkę.

Szynkę kroimy w kostkę.

Do słoiczka wlewamy olej, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Polewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy do schłodzenia.

Inspiracja: czarnaodkuchni