Menu Zamknij

Ucierane ciasto z owocami

Ucierane ciasto z owocami jest uniwersalne, ponieważ można je przygotować z różnymi dodatkami. Na wiosnę idealny będzie rabarbar, później wiśnie, czereśnie, porzeczki, itp. W zależności od tego, do jakich owoców mamy dostęp w danym okresie. Ja ciasto ucierane z owocami zrobiłam ze śliwkami, ponieważ w ogrodzie mam śliwę i właśnie dojrzały jej owoce. To ciasto zrobiłam z kruszonką, ale można ją pominąć i upiec je z samymi owocami. Jednak ja uważam, że najlepszym dopełnieniem takich prostych ciast ze świeżymi owocami jest właśnie kruszonka. Gotowe ciasto ucierane z owocami możemy też posypać tylko cukrem pudrem lub polukrować. W zależności, co kto lubi. Przepis na ciasto ucierane z owocami jest prosty, a jego przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 20 minut + czas pieczenia. Z kubkiem ciepłego kakao lub kawy takie ciasto smakuje bardzo dobrze.

Ucierane ciasto z owocami

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm.

Składniki na Ucierane ciasto z owocami:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 duże jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 700 g śliwek

Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 70 g schłodzonego masła
Ucierane ciasto z owocami

Przygotowanie Ucieranego ciasta z owocami:

  1. Śliwki umyć, przełożyć na sitko, pozostawić w celu odsączenia z nadmiaru wody. Następnie przy pomocy małego nożyka każdą śliwkę przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestkę.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka wbić do oddzielnej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, zmiksować na puszysty kogel mogel (około 5 minut). Zmniejszyć obroty miksera i strumieniem wlewać olej, miksować do połączenia składników. Odłożyć mikser, dodawać porcjami mąkę i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na cieście ułożyć wydrążone śliwki (skórką do dołu).
  5. Składniki kruszonki przełożyć do miski, posiekać nożem. Następnie dłonią zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto ze śliwkami.
  6. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45 minut.
  7. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Ucierane ciasto z owocami
Ucierane ciasto z owocami
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *