Duszone filety z sandacza z soczewicą



Lekkie danie, do przygotowania w jednym naczyniu. Szybki obiad z bardzo smacznym sandaczem.

  Użyłam gotowej soczewicy z puszki, co zaoszczędziło mi czasu. Ale oczywiście można wcześniej samemu ugotować soczewicę. Danie robiłam w woku, który dzięki swojej formie jest idealny do tego typu dań. Można użyć filetów z dowolnej białej ryby,  ja tym razem kupiłam mrożonego sandacza, którego bardzo lubię. Jeżeli wolicie nieco ostrzejszą wersję, można soczewicę w trakcie gotowania doprawić niewielką ilością ostrej papryki w płatkach. Bardzo polecam!
Inspiracja - "The Fast 800 recipe book " C Bailey, J.Pattison


Duszone filety z sandacza z soczewicą - przepis

Składniki (2 porcje)

  • 3 filety z sandacza ( ok 300 g)  bez skóry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2  małej cebuli  -  drobno posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • puszka (400g)  brązowej soczewicy na parze
  • 1 niewielka marchewka
  • 200 ml bulionu warzywnego lub z kury
  • 2 gałązki rozmarynu
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • sól, pieprz

przygotowanie

Filety, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. Jeżeli mamy filety ze skórą  - skórę usunąć. (położyć filet na desce skórą do dołu, włożyć ostry nóż pomiędzy skórę i mięso, zaczynając od cieńszego końca, i ostrożnie odciąć skórę, )

Przygotowane filety można podzielić na pół.

Marchewkę obrać, pokroić w cienkie półplasterki

Łodygi selera obrać z włókien, pokroić w plasterki.

Cebulę pokroić w kostkę.

 Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i seler, marchewkę, smażyć  przez ok 5 minut, do czasu aż lekko zmiękną.

Dodać czosnek i rozmaryn, smażyć parę sekund, a następnie dodać soczewicę i bulion. 

Wymieszać, zagotować. 

Na soczewicy ułożyć filety z ryby, przyprawić pieprzem, solą  i posypać częścią pietruszki.

Przykryć pokrywką, gotować na średnim ogniu ok 8 minut, lub do czasu aż ryba dobrze ugotowana (mięso stanie się białe i będzie się dobrze rozdzielać).

Soczewicę podzielić na 2 talerze, na niej ułożyć rybę, posypać pozostałą pietruszką. 

Podawać z ćwiartką cytryny. 

Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary