października 22, 2021

Polędwiczki z dorsza smażone na szpinaku

Wszyscy wiedzą, że szpinak jest doskonałym źródłem żelaza.

Czy jednak aby na pewno?

Wysoka zawartość żelaza w szpinaku to mit, który już dawno został obalony. Informacja o tym, że roślina ta to istna "bomba żelazowa" powstała w wyniku przypadkowego pominięcia przecinka przy notowaniu wyników pomiaru. Z tego powodu przez dekady wierzono, że szpinak zwiera 10 razy więcej żelaza niż w rzeczywistości. Co ciekawe, pomyłkę tę odkryto już w latach 30. ubiegłego wieku, a jednak wiele osób wciąż wierzy, że szpinak jest doskonałym składnikiem diety uzupełniającym żelazo.

Choć jednak szpinak nie dostarczy nam olbrzymich ilości żelaza, nadal warto włączyć go do naszej diety. Znajdziemy w nim dużą ilość witaminy C, beta-karotenu oraz luteiny, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Ponadto szpinak dostarczy nam również magnezu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego oraz potasu, który sprzyja obniżaniu ciśnienia krwi.

Kobiety w ciąży powinny zwrócić szczególną uwagę na szpinak ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, który zapobiega wadom układu nerwowego płodu.

Jak w przypadku niemal każdego produktu i tutaj występuję przeciwwskazania. Szpinak nie jest wskazany dla osób cierpiących na kamicę nerkową, ponieważ szczawiany wapnia - powstające w wyniku wiązania wapnia przez kwas szczawiowy występujący w szpinaku - są budulcem kamieni nerkowych.



Polędwiczki z dorsza smażone na szpinaku - przepis na 4 porcje

Do przygotowania polędwiczek będą Ci potrzebne:

  • 4 polędwiczki z dorsza,
  • 200g liści szpinaku,
  • 100g sera camembert,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Polędwiczki umyj, osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą i pieprzem oraz jednym ząbkiem czosnku, po czym odstaw na 30 minut.
3. Na patelni rozpuść masło, wrzucaj partiami szpinak i smaż mieszając.
4. Dodaj do szpinaku pokrojony w plasterki camembert, płatki migdałów i smaż do odparowania płynu.
5. Na drugiej patelni rozgrzej olej i usmaż dorsza z obu stron.
6. Do szpinaku dodaj jogurt, wyłącz gaz i wymieszaj.
7. Szpinak rozłóż na talerzach, a na wierzchu ułóż usmażone polędwiczki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger