Jajecznica jest jednym z najpopularniejszych dań przygotowywanych na śniadanie. Przepis na jej wykonanie znają chyba wszyscy, można ją zjeść niemal na całym świecie. To danie uniwersalne, które można przyrządzić z ulubionymi dodatkami najczęściej szynką, boczkiem cebulką, szczypiorkiem ale też grzybami a nawet pomidorami. Sposobów na wykonanie i podanie jajecznicy jest mnóstwo warto wypróbować wszystkich i sprawdzić, który rodzaj jajecznicy smakuje nam najbardziej.
Jajecznica sama w sobie jest daniem sycącym jednak można podać ją również w formie zapieczonej – wówczas będzie jeszcze bardziej pożywna. Taki posiłek dostarczy nam energii i niezbędnych składników odżywczych na cały dzień.
Przepis na zapiekaną jajecznicę jest bardzo prosty i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Danie przyrządzimy szybko i łatwo zaś do jego przyrządzenia można wykorzystać składniki czy dodatki, które zalegają nam w lodówce. Należy tylko pamiętać o tym, żeby zaopatrzyć się wcześniej w żaroodporne kokilki lub foremki, w których przygotujemy naszą jajecznicę – zwykłe naczynia nie nadają się do wstawienia ich do piekarnika.