października 21, 2021

Drożdżowe racuchy z dynią.

 Sezon dyniowy w pełni a, że u mnie dyni pod dostatkiem to w kuchni trwa totalna zabawa i czasami też improwizacja. Ale w gotowaniu przecież o to chodzi... Zatem dziś zapraszam Was na racuchy. Jeśli mogą być z jabłkami ( klik tutaj) to czemu by nie zrobić z dynia?


Składniki;
1,5 szkl mąki pszennej
2 żółtka jajek
15 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
szklanka ciepłego mleka
25 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni
olej do smażenia lub inny tłuszcz

Przygotowanie;
Dynie przekładamy do rondelka, wlewamy pół szklanki mleka i dodajemy łyżkę cukru. Gotujemy do miękkości dyni. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy żółtka, drożdże, cukier i szczyptę soli. oraz mąkę. Ciasto zmiksować tylko do połączenia składników, możemy też wymieszać łyżką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut aby nieco podrosło( można nawet godzinę). Następnie do ciasta wlewamy dynię z mlekiem które pozostało z gotowania. Mieszamy łyżką, dość niedbale aby kawałki dyni pozostały w całości. 
Na patelnię z grubym dnem wlewamy odrobinę oleju lub masła a następnie łyżką wykładamy porcje. Smażymy z obu stron na rumiano. Około 3 minuty z każdej strony na niewielkiej mocy palnika aby się nie spaliły. 
Podajemy z konfiturą lub posypane cukrem pudrem. Racuchy nie są słodkie, wyczuwalna jest bardzo delikatna słodycz. Jeśli macie ochotę na bardziej  słodkie racuchy. polecam dodać więcej cukru.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger