Uwielbiam śniadania, których zapach wyciągnie z łóżka nawet największych śpiochów. W chłodny jesienny poranek otulają aromatem oraz smakiem i taki właśnie jest ten mus owsiany z mango. Podałam go z pastą pistacjową, pomarańczową konfiturą i orzeszkami laskowymi karmelizowanymi w miodzie. To był przepyszny początek dnia :)
3 porcje:
- 140 g płatków owsianych górskich
- 220 ml mleka (użyłam krowiego, może być dowolne, Wasze ulubione)
- 200 ml wody
- 30 g miodu (użyłam z pomarańczą i goździkami)
- 120 g mango (1 sztuka)
- 0/5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- szczypta soli
dodatkowo:
- 3 łyżeczki pasty pistacjowej
- 3 łyżeczki konfitury z pomarańczy
- 3 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych
- łyżeczka miodu
- Cynamon do posypania
Płatki przekładamy do garnuszka, solimy i zalewamy mlekiem oraz wodą.
Gotujemy chwilę na małym ogniu, aż płatki napęcznieją.
Wyłączamy ogień, dodajemy miód, cynamon i pokrojone mango (kilka kawałków możemy zostawić do udekorowania potrawy, ja powycinałam z nich serduszka).
Miksujemy na gładki mus, który od razu przekładamy do miseczek.
Do każdej porcji dodajemy po łyżeczce pasty pistacjowej i konfitury.
Orzechy prażymy na suchej patelni, dodajemy miód i gdy się skarmelizują, dodajemy do owsianki.
Smacznego :)
Brak komentarzy