Mus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechami | Mienta blog
Śniadania

Mus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechami

Uwielbiam śniadania, których zapach wyciągnie z łóżka nawet największych śpiochów. W chłodny jesienny poranek otulają aromatem oraz smakiem i taki właśnie jest ten mus owsiany z mango. Podałam go z pastą pistacjową, pomarańczową konfiturą i orzeszkami laskowymi karmelizowanymi w miodzie. To był przepyszny początek dnia :)

mus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechami fotograf kulinarny tarnobrzeg diana kowalczyk fotografia i stylizacja kulinarna 3 - Mus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechamimus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechami fotograf kulinarny tarnobrzeg diana kowalczyk fotografia i stylizacja kulinarna 5 - Mus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechami

3 porcje:

  • 140 g płatków owsianych górskich
  • 220 ml mleka  (użyłam krowiego, może być dowolne, Wasze ulubione)
  • 200 ml wody
  • 30 g miodu (użyłam z pomarańczą i goździkami)
  • 120 g mango (1 sztuka)
  • 0/5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 3 łyżeczki pasty pistacjowej
  • 3 łyżeczki konfitury z pomarańczy
  • 3 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych
  • łyżeczka miodu
  • Cynamon do posypania

mus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechami fotograf kulinarny tarnobrzeg diana kowalczyk fotografia i stylizacja kulinarna 2 - Mus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechamimus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechami fotograf kulinarny tarnobrzeg diana kowalczyk fotografia i stylizacja kulinarna 7 - Mus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechami

Płatki przekładamy do garnuszka, solimy i zalewamy mlekiem oraz wodą.

Gotujemy chwilę na małym ogniu, aż płatki napęcznieją.

Wyłączamy ogień, dodajemy miód, cynamon i pokrojone mango (kilka kawałków możemy zostawić do udekorowania potrawy, ja powycinałam z nich serduszka).

Miksujemy na gładki mus, który od razu przekładamy do miseczek.

Do każdej porcji dodajemy po łyżeczce pasty pistacjowej i konfitury.

Orzechy prażymy na suchej patelni, dodajemy miód i gdy się skarmelizują, dodajemy do owsianki.

Smacznego :)

mus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechami fotograf kulinarny tarnobrzeg diana kowalczyk fotografia i stylizacja kulinarna 6 - Mus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechamimus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechami fotograf kulinarny tarnobrzeg diana kowalczyk fotografia i stylizacja kulinarna 4 - Mus owsiany z mango i karmelizowanymi orzechami

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj