Kurczak w maślance

Kurczak marynowany przez noc w maślance to jeden ze sposobów na uzyskanie bardzo delikatnego, rozpływającego się w ustach mięsa. Wychodzi mega kruchutkie i mięciutkie.

Kurczaka rozbijam na równą grubość, kroję na pasy, doprawiam i zalewam maślanką. Odstawiam na całą noc do lodówki. Drugiego dnia panieruję jak zwykłe kotlety, w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażę na większej ilości oleju.

Otrzymujemy pewnego rodzaju nuggetsy z kurczaka, które sprawdzą się zarówno na obiad, jak i jako mięsna przekąska na spotkanie w gronie znajomych. Są tak delikatne, a jednocześnie, przy odpowiednim doprawieniu, pełne smaku, że posmakują zarówno małym jak i dużym łakomczuchom 🙂

  • 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 szkl. maślanki
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mielona papryka słodka i ostra
  • przyprawa curry
  • sól, pieprz

Każdą z piersi kurczaka rozbijamy tłuczkiem na równą grubość około 2 cm. Kroimy na paseczki. Oprószamy solą, pieprzem, curry oraz papryką słodką i ostrą. Wkładamy do miski, zalewamy maślanką, mieszamy. Odstawiamy na całą noc do lodówki.

Następnego dnia kawałki kurczaka obtaczamy w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej. Odstawiamy na około 20 minut, do lekkiego obeschnięcia.

Smażymy na większej ilości oleju, z obu stron do zarumienienia.