Ekspresowe ciastka CYNAMONOWE / sposób na zużycie żółtek / Snickerdoodles

Ekspresowe ciastka CYNAMONOWE – Nowe, mega pyszne ciastka cynamonowe w Małej Cukierence. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Wspaniale smakują cynamonem, masłem i wanilią. Pięknie pachną. Są miękkie w środku i troszkę chrupiące z zewnątrz. Polecam! Jest to też dobry przepis na zużycie żółtek, które zalegają nam w lodówce. Oryginalnie jest to przepis na ciastka Snickerdoodles, tylko zamiast cream of tartar dodajmy proszek do pieczenia (inspiracja ze strony chocolatemoosey.com) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Ekspresowe ciastka CYNAMONOWE / sposób na zużycie żółtek / Snickerdoodles

Ekspresowe ciastka CYNAMONOWE
Składniki na około 33 ciastka:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu (ja bardzo lubię cynamon, więc dodałam 1,5 łyżeczki )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
240g masła w temperaturze pokojowej (masło o zawartości tłuszczu 82-83%)
200g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo do obtoczenia ciastek:
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Ekspresowe ciastka CYNAMONOWE / sposób na zużycie żółtek / Snickerdoodles

Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sól i wymieszać, odstawić.

2. Do drugiej miski przełożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka, z drugą partią żółtek dodać ekstrakt waniliowy, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

3. Do maślanej masy dodać mąkę z cynamonem i mieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy, ciasto, patrz FILM (na początku może się wydawać, że masa jest za sucha, ale nie należy się przejmować). Ciasto można jeszcze bardzo krótko zagnieść rękoma.

Dodatkowo do obtoczenia ciastek:
4. Wymieszać razem cukier z cynamonem.

5. Z ciasta formować w rękach kulki i obtaczać je w cukrze z cynamonem, patrz FILM. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Między ciastkami należy zachować odstępy, ponieważ rosną podczas pieczenia.

6. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciastka odstawić do ostudzenia na 10 minut i dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki, odstawić do całkowitego ostudzenia.

Udanych wypieków :)

Ekspresowe ciastka CYNAMONOWE / sposób na zużycie żółtek / Snickerdoodles

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem

Obłędne Jesienne Kruche Ciasteczka II

Pyszne proste mega ciastka z czekoladą Majówki

Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

11 komentarzy do “Ekspresowe ciastka CYNAMONOWE / sposób na zużycie żółtek / Snickerdoodles”

  1. Ile czasu takie ciastka mogą poleżeć i jak je przechowywać? Planuję zrobić kilka rodzajów kruchych maślanych ciasteczek i zastanawiam się kiedy najwcześniej mogę zacząć, aby nie straciły na smaku, nie popsuły się. Nie mam doświadczenia, bo zwykle ciasteczka znikają jeszcze tego samego dnia ;-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz