wtorek, 19 października 2021

Kiszona kapusta w słoikach.

 


Kapusta kiszona jest bardzo prosta do zrobienia. Może ją zrobić każdy, nawet 
jeśli nie ma miejsca do przechowywania. Można robić ją na bieżąco i po ukiszeniu 
trzymać w lodówce. 
Domowe kiszonki są bardzo zdrowe dlatego warto je robić samemu. 
Kapusta kupiona w sklepie, często jest zakwaszana octem.
Zawsze jesienią kisimy kapustę w beczce, ale po ukiszeniu też przekładamy 
do słoików. Kiedy zabraknie, to wtedy kisimy w słoikach. 
Jedna główka, około 2,5 kg, to 2 słoiki 900 ml. i jeden 700 ml. 
Słoiki napełnione do 3/4 wysokości. 


Składniki:
1 główka białej kapusty
1 marchewka (niekoniecznie)
sól 20 g. na 1 kg. poszatkowanej kapusty 

Wykonanie:
Główka kapusty którą kupiłam ważyła niecałe 2,5 kg. 
Najpierw należy usunąć wierzchnie liście, przekroić i usunąć głąb. 
Następnie kapustę umyć i  poszatkować. Po poszatkowaniu miałam 2 kg. kapusty. 

Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. 
Wsypać sól i wymieszać wszystko dokładnie rękami, ugniatając. 
Najlepiej zrobić to w dużej misce.Następnie odstawić miskę z kapustą 
na 30-40 minut. 

Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć.
Do czystych słoików przełożyć kapustę razem z sokiem. Wkładać kapustę partiami. 
Po każdym włożeniu ubijać drewnianą końcówką od tłuczka lub łyżki, 
aż kapusta puści sok. 


Wierzch kapusty powinien być przykryty sokiem. 
Kapusty powinno być 3/4 słoika, ponieważ podczas kiszenia kapusta zwiększa objętość.

Słoiki z kapustą lekko zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. 
U mnie stały na blacie w kuchni. 
Po 4 dniach, odkręciłam słoiki i jeszcze raz ugniotłam kapustę. 
Kapusta kisi się 7-14 dni. U mnie ukisiła się po 10 dniach. 
Po tym czasie schowałam kapustę do lodówki. 


 

2 komentarze:

  1. Wiem, że jest pyszna, bo sama kiszę w ten sposób. Domownicy na pewno docenili twoją pracę :-)

    OdpowiedzUsuń