Nadziewane pomidory na sałatce z brokułu, jarmużu i wędzonego tofu

Nie wiem jak Wy, ale ja sałatki lubię najbardziej. Tak naprawdę możemy w nich wykorzystać wszystko to, co zalega nam w lodówce, ich przygotowanie zazwyczaj trwa tylko chwilę i pełne są witamin oraz składników mineralnych. Same plusy! Co więcej, sałatki mogą być zapychające – wykorzystując oliwę, orzechy, mięso, strączki, czy tofu sprawimy, że sałatka nasyci nas na dłużej i dostarczy wszystkich makroskładników. Dziś znów chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sałatkę, którą miałam okazję przygotować na warsztatach z Herbapolem o których pisałam Wam ostatnio. Koniecznie spróbujcie!

Składniki na 2 porcje:
– 4 pomidory
– 200g brokułu
– 100g wędzonego tofu
– 100g orzeszków ziemnych bez soli
– 1 główka sałaty rzymskiej
– 70ml oliwy z oliwek
– 50g jarmużu
– 50g dżemu czarna porzeczka BIO
– 30ml oleju
– 25g musztardy francuskiej
– 20g herbatki dzika róża i czarny bez BIO
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
– sól, pieprz

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy do niej brokuła na 5 minut, a na ostatnie 2 minuty porwany na duże kawałki jarmuż. Odcedzamy, umieszczamy w misce i odstawiamy. Orzechy ziemne drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. Gdy orzechy nabiorą koloru dodajemy paprykę w proszku, sól, posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy. Z pomidorów odcinamy górę i łyżeczką wydrążamy środek. Wydrążony środek kroimy w kostkę i łączymy z orzechami. Każdego pomidora nadziewamy otrzymaną masą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 20 minut. Herbatkę zalewamy 200ml gorącej wody i parzymy przez kilka minut, aż do uzyskania intensywnego naparu, studzimy. Następnie mieszamy ją z oliwą z oliwek, musztardą, solą i pieprzem do uzyskania luźnego dressingu. Kilka łyżek dressingu mieszamy z porwanymi listkami sałaty rzymskiej, brokułem i jarmużem. Na patelni po orzechach rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim tofu pokrojone w cienkie plasterki, aż nabierze złotego koloru. Doprawiamy je intensywnie solą i pieprzem. Na talerzu układamy sałatkę, nadziewane pomidory, kawałki tofu, a między listkami nakładamy małe porcje dżemu. Całość polewamy częścią pozostałego dressingu.
Smacznego!

One Reply to “Nadziewane pomidory na sałatce z brokułu, jarmużu i wędzonego tofu”

  1. Fajny sposób na sałatkę. Dodatkowo wygląda bardzo apetycznie. 🙂

Dodaj komentarz