Menu Zamknij

Sałatka z buraków i kapusty

Mając warzywa z własnego ogrodu wykorzystuję je do robienia przetworów na zimę. Skończył się sezon na ogórki i cukinie, więc przyszła pora na buraki, z których przygotowałam sałatkę do słoików. Sałatka z buraków i kapusty ma w swoim składzie również czerwoną paprykę i cebulę. Przepis na sałatkę z buraków i kapusty jest prosty, ale musimy trochę czasu poświęcić na ugotowanie i potarcie buraków oraz pokrojenie pozostałych warzyw. Taką sałatkę robię już od kilku lat i nie może jej zabraknąć wśród innych przetworów na zimę. Sałatka z buraków i kapusty to smaczny dodatek do mięsnych dań obiadowych.

Sałatka z buraków i kapusty

Składniki na Sałatkę z buraków i kapusty:

  • 2 kg czerwonych buraków
  • 2 kg białej kapusty
  • 200 g czerwonej papryki
  • 200 g białej cebuli (może być czerwona)
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
Sałatka z buraków i kapusty

Przygotowanie Sałatki z buraków i kapusty:

  1. Buraki umyć (nie obierać), przełożyć do większego garnka, wlać wodę, garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować, aż buraki będą miękkie. Następnie zdjąć z ognia, odlać wodę i pozostawić buraki do wystudzenia. Ostudzone buraki obrać, zetrzeć do większej miski na tarce o grubych oczkach.
  2. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, przekroić na pół, drobno poszatkować (pozostawić głąb), przełożyć do miski z burakami.
  3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski lub niedużą kostkę. Przełożyć do miski.
  4. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w plasterki, dodać do pozostałych składników.
  5. Do miski z warzywami dodać cukier, wlać ocet, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na 3 godziny. W międzyczasie kilka razy pomieszać.
  6. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do umytych, osuszonych słoików. Słoiki zakręcić.
  7. Dno większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą, poukładać zakręcone słoiki, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować 20 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, chwilę przestudzić. Następnie ciepłe słoiki wyjąć i ułożyć dnem do góry na ścierce. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *