poniedziałek, 18 października 2021

Razowe placki z jabłkami

Dobre jabłko to podstawa aby te placuszki były znakomite.
Idealna będzie antonówka, albo jaśniepańskie albo jonagold.
Placuszki robi się szybciutko a smakują wybornie.
Warto je sobie sprawić i smakować, delektować się.
Placki z jabłkami.
Składniki:
Ciasto:
  • 2 jaja
  • 250 ml kefiru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • szczypta cynamonu
Dodatkowo:
  • 1 duże jabłko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie placuszków:
  • Jabłko wraz ze skórką pokroiłam na plastry 2 milimetrowe, wycięłam gniazda nasienne.
  • Do miski wlałam kefir, dodałam jaja, sól i cynamon, wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie wymieszałam ponownie.
  • Na rozgrzany olej nakładałam porcje masy i na każdym placuszku ułożyłam plaster jabłka.
  • Jak placki zrumieniły się przewróciłam na drugą stronę i dosmażyłam.
  • Osączałam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Podałam posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Łąka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger