Gofry kakaowe

Pyszne domowe gofry z dodatkiem kakao. Puszyste i lekko chrupiące. Idealnie smakują z owocami i bitą śmietaną. 


Składniki:

3 jajka, 

2 szklanki mąki, 

2 szklanki mleka, 

pół szklanki cukru, 

pół szklanki oleju, 

łyżeczka proszku do pieczenia, 

2 czubate łyżeczki kakao, 

szczypta soli


Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. 

Żółtka miksujemy z mlekiem, dodajemy olej oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. 

Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy. 

Na mocno rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną lekko olejem przelewamy za pomocą dużej łyżki partiami ciasto. 

Pieczemy na 75 mocy przez 7-8 minut. 

Studzimy na kartce. Podajemy z bitą śmietaną i owocami. 


Komentarze