poniedziałek, 18 października 2021

Pad thai

Pad thai to potrawa kujni tajskiej. Wbrew pozorom jest to danie szybkie do zrobienia. Obłędnie smakuje i pachnie. 

 


 





200 g makaronu cienkie nitki albo ryżowego

200 g krewetek

100 g tofu

1 papryka czerwona

kiełki fasoli

limonka, papryczka chili

2 ząbki czosnku

2 szalotki

2 jajka

2 łyżki prażonych orzechów ziemnych 

olej

sos:

 3 łyżki sosu rybnego

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu tamaryndowej

1 łyżka cukru trzcinowego

2 łyżki sosu z limonki 


Do miseczki przekładam składniki sosu i mieszam. Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Szalotki, czosnek drobno pokroić i przesmażyć na oleju. Dodaję krewetki, obsadzam po minucie i odkładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam tofu, dodaję pokrojoną paprykę, chili, krewetki, sos, makaron i chwilę przesmażam. Makaron przesuwam na jedną stronę patelni, wbijam jajka i smażę. Mieszam potem z makaronem. Podaję z orzeszkami, kiełkami, limonką pokrojoną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz