Surówka Jabłka

Surówka z selera i jabłka

17 października 2021
Surówka z selera i jabłka

Surówka z selera korzennego i jabłka

Prosta surówka z selera. Obiadowa surówka z selera korzeniowego i jabłka. Łatwa i szybka surówka z selera do obiadu. Surówka z selera korzeń idealnie się sprawdzi jako przepis na niedzielny obiad lub rodzinną imprezę.  Pyszna, śnieżnobiała surówka znakomicie prezentuje się na świątecznym stole. Surówka z selera to  ta którą można zrobić o każdej porze roku. Zdrowa i smaczna surówka obiadowa z selera i jabłka bez majonezu. Jak zrobić surówkę obiadową?

Jak zrobić surówkę z selera do obiadu

Surówka z jabłka i selera to przepis na łatwy dodatek do obiadu. Szkoda że seler w codziennej diecie jest tak mało popularny, najchętniej sięgamy po surówkę z kiszonej kapusty lub z białej colesław. Surówka z selera korzeniowego to może być z różnymi dodatkami. Może to być surówka z majonezem lub bez, surówka z olejem lub z miodem.  Do surówki z selera i jabłka możne też dodać marchewkę, orzechy, rodzynki lub żurawię. Surówka do obiadu bez majonezu na pewno jest dużo zdrowsza i lżejsza niż ta z ciężkim sosem. Taka zdrowa surówka nabierze jeszcze więcej wartości jeżeli zrobimy ją z olejem.  Najzdrowsza surówka będzie z olejem lnianym. Jego lekko orzechowy smak doskonale współgra ze słodkim jabłkiem i aromatycznym selerem.

Surówka z selera i jabłka jak zrobić? Z czym  lub do czego podawać surówkę z selera korzennego?  Taka prosta surówka z selera i jabłka  idealnie się sprawdzi jako dodatek do ryb, wszelakich kotletów mielonych, sznycla lub pieczonego kurczaka.

 

Zapraszam na przepis 🙂

 

 

 

Surówka z selera i jabłka

Surówka z selera i jabłka

 

 

Surówka z selera i jabłka przepis 

seler korzenny 1 duży

jabłka 2 sztuki

sok z cytryny 2 – 3 łyżki łyżki

olej 3 łyżki

miód opcjonalnie do smaku

szczypta soli

 

 

Surówka z selera i jabłka

Surówka z selera i jabłka

 

 

Surówka z selera i jabłka jak zrobić 

 

Selera dokładnie umyj, a następnie obierz i ponownie umyj, osusz.  Jabłka jeżeli masz z własnego sadu niepryskane możesz tylko umyć i zetrzeć ze skórką. W przeciwnym razie też obierz.

 

Selera i jabłka zetrzyj na tarce duże oczka ( pazurki), zaraz po starciu skrop sokiem z cytryny. Tak jabłka jak i seler szybko ciemnieją.

 

Polej surówkę olejem, dodaj szczyptę soli. Jeżeli jabłka były kwaśne, lub lubisz bardziej słodkie smaki dodaj odrobinę miodu. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na 30 minut aby smaki się przegryzły. Przed podaniem spróbuj i w razie potrzeby dopraw.

 

Równie szybko przygotowuje się surówkę z  marchewki i jabłka, surówkę colesław czy surówkę z kiszonej kapusty

 

Smacznego 😊

 

 

Surówka z selera i jabłka

Surówka z selera i jabłka

Zobacz również

1 komentarz

  • marcepanowy kącik 17 października 2021 at 10:59

    Pyszna i sezonowa surówka.

  • Zostaw komentarz