Pasta kanapkowa z makreli

Przygotowanie 15 minut
Rodzaj śniadanie, kolacja
Trudność łatwe
Ilość porcji 4

Składniki

  • 2 puszki po 200 g makreli w oleju
  • 2 średnie cebule
  • 100 g masła
  • 3 ogórki konserwowe
  • 200 g sera żółtego gouda
  • sól, pieprz czarny

Instrukcje wykonania

  • Masło wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem pasty aby zrobiło się miękkie.
  • Otworzyć puszki z makrelą. Do miski przełożyć całą zawartość (rybę razem z olejem), a z drugiej tylko rybę i rozdrobnić ją widelcem.
  • Cebulę obrać z łupin, a następnie pokroić w drobną kostkę i przełożyć do ryby.
  • Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce do jarzyn o średnich oczkach, lekko odcisnąć wodę i dodać do miski z rybą.
  • Ser gouda zetrzeć również na tarce do jarzyn o średnich oczkach i przełożyć do miski.
  • Na koniec dodać miękkie masło.
  • Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, połączyć za pomocą widelca.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym i ponownie wymieszać.

Notes

**Pasta jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu. 
**Pastą można smarować świeży chlebek, pokrojoną na kromeczki bagietkę lub chrupiące bułeczki.
**Jeżeli pasta kanapkowa z makreli nie zostanie zużyta w dniu, w którym była przygotowana można ją przechowywać w lodówce do 2 dni. Nie zmienia to smaku pasty jedynie jej konsystencja od razu po wyjęciu z lodówki jest bardziej zwarta, ale i tak można ją łatwo rozsmarować na pieczywie.

Podobne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Zobacz wszystkie komentarze
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
YouTube
Pinterest
Instagram