Deser snickers – wersja fit

Deser snickers – wersja fit

Deser snickers – wersja fit czyli bez dodatku cukru. Słodycz uzyskujemy z erytrytolu lub odżywki białkowej oraz z daktyli. Przyznam szczerze, że celowałam w deser jednoporcjowy, ale wiele przepisów korzysta z żelatyny. Ostatecznie stworzyłam własny, bez dodatku żelatyny, i jest przepyszny! Ale, 500 ml deseru zdecydowanie jak dla mnie nie jest jednoporcjowe 🙂 Polecam rozdzielić go na kilka posiłków lub podzielić się z bliskimi.

Więcej przepisów na desery znajdziecie tutaj, z kolei na ciasta bez pieczenia tutaj.


Przepis na deser snickers


Składniki

spód

  • 4 herbatniki (20 g)

masa

  • szklanka mleka (250 ml)
  • 2 łyżki kaszy manny (40 g)
  • 3 łyżki erytrytolu lub odżywki białkowej (21 g)

karmel daktylowy

  • 10 daktyli (50 g)
  • 2 łyżki masła orzechowego (70 g)

posypka

  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (28 g)

polewa czekoladowa

  • kilka kostek czekolady* (17 g)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub skyr (30 g)
  • łyżka kakao (4 g)

*ja użyłam czekolady mlecznej bez cukru firmy RED. Możecie również wykorzystać gorzką czekoladę i opcjonalnie ją trochę dosłodzić.


Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: około 0,5 L
Pojemnik: 13 x 13 cm 0,7 L firma Actuel


Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
  2. W międzyczasie wykładamy pojemnik herbatnikami.
  3. Następnie zagotowujemy mleko, dodajemy kaszę manną i intensywnie mieszamy do momentu zgęstnienia masy (około 4-5 minut).
  4. Do masy dodajemy erytrytol lub odżywkę, mieszamy i wykładamy na herbatniki.
  5. Daktyle odsączamy od zalewy, zachowując ją. Dodajemy do nich masło orzechowe i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo gęsta dolewamy zalewę z daktyli.
  6. Masę daktylową wykładamy na kaszę manną, a następnie siekamy orzeszki ziemne i posypujemy nimi wierzch ciasta.
  7. W rondelku lub mikrofali rozpuszczamy czekoladę, później dodajemy do niej jogurt grecki lub skyr i kakao, po czym intensywnie mieszamy.
  8. Polewę czekoladową wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki na conajmniej 30 minut.

Przed podaniem wyjmujemy z lodówki na 15 minut aby ciasto się ogrzało.

Deser snickers
Deser snickers
Deser snickers
Wartości odżywczew całościw 100 ml
Wartość energetyczna1232 kcal246 kcal
Białko44 g9 g
Tłuszcze67 g13 g
Węglowodany netto115 g23 g
Błonnik14 g3 g

Kaloryczność obliczona dla mleka 3,2%, erytrytolu i jogurtu greckiego. Z przepisu powstaje 500 ml deseru.


Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (9 ocen)


4 thoughts on “Deser snickers – wersja fit”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.