Ciasto dyniowe z kremem, pierniczkami i galaretką

Kiedy zobaczyłam przepis na to ciasto, od razu zapragnęłam go wypróbować. Bardzo spodobał mi się pomysł na połączenie smaków. Ciasto dyniowe, masa z pierniczkami i galaretka.

Samo ciasto wyszło może mniej wilgotne niż się spodziewałam (takie bardziej zbite), ale na szczęście nie było też jakoś mocno suche. Idealnie komponowało się z pysznym kremem i zatopionymi w nim pierniczkami. Mimo wszystko uważam, że byłoby jeszcze lepsze, gdyby ciasto dyniowe było np o połowę niższe. Rozwiązaniem tego „problemu” było po prostu krojenie kawałków ciasta na cieńsze porcje 😉 Ale możnaby też odkroić wierzch ciasta, skruszyć go i wykorzystać np do bajaderek.

Źródło

Ucierane ciasto dyniowe:

  • 200 g miękkiego masła
  • 100-120 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 200 g puree dyniowego
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego imbiru

Krem:

  • 450 ml śmietanki 36% ( niespełna 2 szklanki)
  • 400 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 op. galaretki krystalicznej
  • 1 łyżka cukru pudru, do smaku

Dodatkowo:

  • 220 g nadziewanych pierniczków
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowej

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, miksując krótko, po każdym dodaniu. Dodajemy puree z dyni (masa będzie wyglądać na zwarzoną, ale to nic). Na sam koniec obroty miksera zmniejszamy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz imbirem.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut (do suchego patyczka).


Obie galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (temp. pokojowa).

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz gęstą śmietanę, miksujemy do połączenia. Na sam koniec dodajemy przestudzoną galaretkę, miksujemy.

Połowę masy od razu wykładamy na przestudzone ciasto (uwaga! masa szybko tężeje). Rozkładamy na niej, jeden obok drugiego, pierniczki. Przykrywamy je resztą kremu.

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml (3 szkl.) gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta.