Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

BIAŁKOWE PLACKI SKYROWE (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja)

3.1/5 - (92 ocen)

Białkowe placki skyrowe, to posiłek na bazie jogurtu skyr. W związku z tym, że dość często gości w moim menu będę dzieliła się z Wami pomysłami na przepisy z jego użyciem. Skyr truskawkowo-malinowo-orzechowy już znacie a tym razem podrzucam Wam przepis na placki skyrowe. Bez wątpienia sprawdzą się zarówno u osób na adaptacji gdy dodamy do nich więcej tłustych dodatków, jak i na redukcji, gdzie makro jest już z większym udziałem białka a niższym tłuszczów. Polecam je zarówno na deser, jak i na śniadanie czy kolację. Są przepyszne i bardzo sycące. Przypominają w smaku serniczki a ich przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, czyli takie jak lubię najbardziej.

Składniki – białkowe placki skyrowe

Dodatki:

Przygotowanie

Do miski wbić jajko i dodać jogurt skyr. Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.

Dodać proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową. Wszystko ponownie zmiksować lub wymieszać na gładko. Opcjonalnie można użyć słodzika do smaku.

Na rozgrzany na patelni tłuszczu wyłożyć łyżką małe placki, które będzie łatwiej przekładać.

Po zarumienieniu się obracać delikatnie łopatką na drugą stronę i dalej smażyć.

Białkowe placki skyrowe można podawać z różnego rodzaju dodatkami w zależności od Waszego zapotrzebowania kalorycznego, docelowego makro posiłku oraz dobowego. Świetnie komponują się np. z bitą śmietaną, mascarpone, masłem orzechowym, sosem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, oleju kokosowego lub MCT, dżemem bez cukruorzechami czy owocami. Reasumując, jak zawsze ogranicza Was tylko wspomniane makro i Wasza wyobraźnia. Jednak pamiętajcie by wszystkie składniki, w tym dodatki wliczać do bilansu (poniższe makro dotyczy dokładnie tych użytych w przepisie)!

BTW placków przygotowanych z w/w składników oraz dodatków (bez słodzików): 330 g, 508 kcal, B 33 g, T 37 g, W 12 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *