czwartek, 14 października 2021

Jesienna zupa z chipsami z jarmużu

Zebraliśmy setki kilogramów dyni tego roku. Nic, tylko kombinować pyszne dania z jej udziałem. Zdecydowanie najlepiej dynia smakuje w zupie. Można dodać do jarzynowej zamiast ziemniaków. Można przyrządzić pyszny, orientalny krem z dyni. Wariacji dyniowych nie ma końca. 


Dziś padło na bardzo zrównoważoną, prostą, a niezwykłą w smaku zupę dyniowo-ziemniaczano-cukiniową. Grunt to dobry dobór przypraw. Postawiłam na rozgrzewającą kurkumę, curry, imbir, bo mamy jesień, a te przyprawy i kolorem i smakiem ją odzwierciedlają. Łapcie klimatyczny przepis. Zupa jest pyszna. Nie nudzi się. Jemy codziennie. 




Składniki na 6 porcji:


1/2 dyni hokkaido,

1 mała cukinia,

12 bulw ziemniaków,

1 kostka bulionowa warzywna (ekologiczna),

Kurkuma, curry, suszony koperek - po 1 łyżeczce,

1/2 łyżeczki imbiru w proszku,

Sól, pieprz - do smaku,

Olej kokosowy nierafinowany - 2 łyżki. 


Chipsy z jarmużu:

4 liście jarmuż,

2 łyżki oliwy,

Sól, pieprz-  trochę.

2 garści słonecznika łuskanego.


Wykonanie:


Warzywa kroimy w kostkę. Zalewamy wodą. Dodajemy kostkę bulionową. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy przyprawy i olej. Mieszamy i gotowe. 

Chipsy:

Jarmuż rwiemy na kawałki. Łodygi wrzucamy lub zjadamy 😀. Kawałki jarmużu umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy i oliwę. Wmasowyjemy dłonią oliwę w każdy kawałek liścia. Umieszczamy luźno na blasze do pieczenia. Dorzucamy słonecznik. Pieczemy do chrupkości około 11 minut w 150 stopniach. Dekorujemy zupę chipsami. Mniam. 

3 komentarze:

  1. Zupa jest świetna. A czipsy z jarmużu naprawdę dają fajny efekt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa jest świetna. A czipsy z jarmużu naprawdę dają fajny efekt!

    OdpowiedzUsuń