środa, 13 października 2021

Marynowane rydze

Jak wysyp grzybów w lasach to warto sobie przyrządzić sporą ilość marynowanych grzybków aby zimą cieszyć podniebienie.
Dziś proponuje marynowane rydze.
Są przepyszne na masełku z czosnkiem ale również marynowane, spróbujcie koniecznie.
Rydze w occie.
Składniki:
  • ok. 1000 g rydzów
Marynata:
  • 3 części wody - 300 ml
  • 1 część octu ryżowego - 100 ml
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 kulek pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • cukier do smaku
Przygotowanie grzybów:
  • Rydze oczyściłam i ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam.
  • Gotowałam 5 minut.
  • Ocet i wodę wlałam do garnka, wrzuciłam wszystkie przyprawy, pokrojoną w półplasterki cebulę oraz cukier do smaku, jak lubicie.
  • Zagotowałam zawartość garnka.
  • Do gotującej marynaty wrzuciłam ugotowane grzyby, gotowałam 3 minuty od momentu zagotowania.
  • Przelałam grzyby z marynata do słoików.
  • Zakręciłam i postawiłam do góry dnem, zostawiłam je tak do wystygnięcia.
  • Potem przechowywać można całą zimę i używać w dowolnej chwili.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Borowik szlachetny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger