Placuszki dyniowe

M&B
Placuszki dyniowe

Na początek tegorocznego dyniowego sezonu przygotowaliśmy proste i szybkie placuszki dyniowe. Ponieważ te placki z dyni smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, to można je podać na śniadanie, obiad lub kolację, a także zabrać jako posiłek do pracy albo na wycieczkę. My zjedliśmy je na obiad i następnego dnia na śniadanie z dodatkiem dwóch tegorocznych dżemów: z fig i ze śliwek z piekarnika.

Placuszki dyniowe – składniki

  • 200 g puree z dyni hokkaido
  • 2 jajka (wielkości L)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Wszystkie składniki na placuszki z dyni powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wbić dwa jajka, dodać puree z dyni, jogurt grecki oraz cukier. Przemieszać do połączenia się składników.

Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon, wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje dyniowego ciasta, smażyć z obu stron do zezłocenia się.

Placuszki dyniowe można podawać z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, miodem, jogurtem lub świeżymi owocami.




Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Placuszki dyniowe
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis