października 12, 2021

Risotto z grzybami

Kuchnia włoska kojarzy się głównie z makaronami. Nie ma w tym nic dziwnego, w końcu dań makaronowych mamy tam bez liku, a już samych rodzajów makaronu można by naliczyć sporo.
Niektórych może więc zaskoczyć informacja, że na północy Włoch królem dań jest risotto. Jest to niewątpliwie związane z tym, że na Nizinie Padańskiej uprawiany jest właśnie ryż - Włochy są największym producentem tego zboża w Europie.

Risotto to dość wdzięczne danie, możemy przygotować je w wielu wariantach, w zależności od dodatków - możemy użyć mięsa, ryb, owoców morza czy warzyw.
A ponieważ wciąż mamy sezon dla grzybiarzy, może tym razem risotto z grzybami?




Risotto z grzybami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania risotto będą Ci potrzebne:

  • 400g ryżu arborio,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 300g grzybów,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 2-3 łyżki startego parmezanu,
  • natka pietruszki,
  • pieprz do smaku.

1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki.
2. Cebulę obierz i posiekaj.
3. Łyżkę masła rozpuść na dużej patelni, zeszklij cebulę, dodaj grzyby i smaż do odparowania płynu.
4. Ryż opłucz na sicie, wsyp do cebuli i grzybów, po czym smaż ok. 4 minuty.
5. Porcjami dolewaj bulion (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny) cały czas mieszając, za każdym razem czekając, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Kiedy ryż będzie miękki zdejmij patelnię z ognia, dodaj resztę masła, posyp startym parmezanem i dopraw pieprzem do smaku.
6. Całość przykryj pokrywką na 3 minuty.
7. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger