niedziela, 10 października 2021

PIERNIK TRUSKAWKOWY

Składniki:

Piernik:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 200 g margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
Krem miodowy:
  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 4-5 łyżeczek miodu z truskawką
Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy z kawałkami owoców (280g)
  • posypka cukrowa czerwona
Przygotowanie:
Piernik - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy mleko i śmietanę. Wszystko wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rada - jeśli ciasto wyjdzie Wam za gęste należy dodać odrobinę mleka, robić to bardzo małymi porcjami. 

Krem miodowy - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać miód z truskawkami. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Piernik najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować 1/3 masy miodowej, a następnie delikatnie wyłożyć dżem z truskawek i bardzo delikatnie rozsmarować po masie. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i powtórzyć wcześniejszą czynność. Następie delikatnie przykryć trzecim blatem piernika i rozsmarować pozostałym kremem wierzch i boki torcika. Na koniec torcik posypać posypką cukrową czerwoną.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print